A-
A+

Björn Ulvaeus vill säkra musikers royaltypengar

Björn Ulvaeus vill säkerställa att royaltypengarna hamnar hos rätt upphovsperson. Arkivbild.
Björn Ulvaeus vill säkerställa att royaltypengarna hamnar hos rätt upphovsperson. Arkivbild.
MusikTT

Abba-stjärnan Björn Ulvaeus lanserar en kampanj för att säkerställa att musiker inte går miste om sina royaltypengar, skriver BBC.

Annons

Annons

Credits due, som projektet kallas, ska garantera att alla låtskrivare och musiker registreras på rätt sätt när en låt spelas in. För närvarande innebär saknade eller ofullständiga låtuppgifter att runt 500 miljoner pund, nära sex miljarder svenska kronor, tilldelas fel personer eller inte delas ut alls globalt varje år.

Det händer ofta, vilket innebär att strömningstjänsterna inte vet vem de ska betala till, säger Björn Ulvaeus till BBC

Formuläret kommer också att säkerställa att lyssnarna får korrekt information om upphovspersonerna bakom låtarna, alltifrån kompositörer och producenter till studiomusiker och ljudtekniker.

Vi vill komma tillbaka till den upplevelsen vi hade när vi öppnade en dubbel-LP och lyssnade på låtarna medan vi läste information om dem på konvolutet. Jag tror att det är en mycket värdefull upplevelse som unga lyssnare saknar i dag, säger Ulvaeus.

Abba-stjärnan lanserade programmet vid utdelningen av Ivor Novello Awards i London under tisdagen. Ivor Novello-priset delas sedan 1955 ut till en kompositör och en textförfattare och är den enda brittiska prisutdelningen som hedrar just låtskrivare.

Bland galadeltagarna fick initiativet ett brett stöd.

Jag tycker att det är väldigt viktigt eftersom det finns många människor bakom kulisserna som inte får den kredd som de förtjänar. Vi har musiker som har utövat och förädlat sin konst under hela sina liv, så ja, jag stödjer gärna Björn, säger exempelvis sångerskan Emeli Sande.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.