A-
A+

Björnars tandsten avslöjar antibiotikaeffekter

Björnens mun avslöjar människans användning av antibiotika. Arkivbild.
Björnens mun avslöjar människans användning av antibiotika. Arkivbild.
ForskningTT

Människans antibiotikaanvändning ger spår i brunbjörnens mun. Antibiotikaresistensen hos björnarna har gått ner de senaste åren 20 åren, visar en ny studie.

Annons

Annons

Genom att analysera tandsten från brunbjörnar från 1840-talet fram till 2016 har forskare kunnat följa antibiotikaresistens i naturen.

Studien är den första där forskarna använt museisamlingar för att följa antibiotikans effekter under hela den tid människan använt det, skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande. Förutom Uppsala universitet ligger Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) samt Naturhistoriska riksmuseet bakom studien.

Tandsten förändras inte genom åren vilket gjort det möjligt att analysera bakteriefloran i björnars munnar. Forskarna letade särskilt efter bakteriegener som ger resistens mot antibiotika.

"Mängden sådana gener följer användningen av antibiotika i Sverige med en ökning under 1900-talet och sedan en minskning under de senaste 20 åren", säger Jaelle Brealey på NTNU.

Till sin förvåning hittade forskarna lika höga nivåer av antibiotikaresistenta bakterier hos björnar som levde i avlägsna områden som hos dem som levde nära tättbefolkade. Det tyder på att förekomsten av resistenta bakterier och antibiotika i miljön är omfattande, enligt forskarna.

Sedan Sverige dragit ner på användningen av antibiotika har det också gett färre resistenta bakterier i björnarnas munnar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!