A-
A+

Blankningsvåg mot SAS på börsen

SAS är i blåsväder, med strejkhot och finansiella problem utsätts flygbolaget nu för en blankningsattack på börsen. Arkivbild.
SAS är i blåsväder, med strejkhot och finansiella problem utsätts flygbolaget nu för en blankningsattack på börsen. Arkivbild.
EkonomiTT

Det krisdrabbade flygbolaget SAS är utsatt för en så kallad blankningsattack på börsen.

Aktien pallar dock trycket än så länge och hänger på börsen uppåt med en kursuppgång på 0,9 procent.

Annons

Annons

Aktien i flygbolaget SAS är just nu den mest blankade aktien på hela den nordiska finansmarknaden, rapporterar Bloomberg med hänvisning till IHS Markit. Enligt uppgift ska nästan en tredjedel av de tillgängliga SAS-aktierna – 30,7 procent – just nu vara blankade.

Att blanka en aktie innebär att men genom aktielån och andra typer av avtal satsar på kursfall – lite förenklat genom att låna en aktie som man säljer och sedan hoppas kunna köpa tillbaka till ett lägre pris.

SAS befinner sig i ett trängt läge och har lanserat ett stort sparprogram, som ska kombineras av en omstrukturerad skuldportfölj och kapitaltillskott. Men den svenska regeringen har avvisat förslag om nya kapitaltillskott och förhandlingarna med facket om nya avtal har lett till strejkhot i sommar.

SAS-aktien har tappat cirka 50 procent av sitt värde sedan årsskiftet.

Svenska staten är SAS största ägare tillsammans med den danska staten och Wallenbergsfären.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.