A-
A+

Blickarna riktas mot jämnt senatsval i Nevada

Nevadas sittande senator, demokraten Catherine Cortez Masto har knappat in rejält på republikanen Adam Laxalt de senaste dagarna. Arkivbild.
Nevadas sittande senator, demokraten Catherine Cortez Masto har knappat in rejält på republikanen Adam Laxalt de senaste dagarna. Arkivbild.
USATT

Demokraterna behöver bara ett mandat till för att behålla makten i USA:s senat. Nu riktas uppmärksamheten mot delstaten Nevada, där kampen mellan kandidaterna är oerhört jämn – endast drygt 860 röster skiljer.

Annons

Annons

Maktstriden om senaten, den amerikanska kongressens övre kammare, är fortsatt extremt jämn efter tisdagens mellanårsval i USA, med ställningen 49-49.

Efter att demokraten Mark Kelly under natten till lördagen, svensk tid, utropats till vinnare av senatsvalet i Arizona, enligt amerikanska mediers prognoser, riktas nu blickarna mot delstaten Nevada. Där pågår rösträkningen fortsatt, och cirka 6 procent av rösterna återstår att räkna.

De senaste dagarna har den sittande demokraten Catherine Cortez Masto knappat in rejält på den Trumpstödda republikanen Adam Laxalt och är nu nästan ikapp. På lördagseftermiddagen skiljer bara 0,1 procentenhet, eller drygt 860 röster, mellan kandidaterna till Laxalts fördel, rapporterar CNN.

Fler resultat väntas

Under natten väntas resultatet från cirka 22 000 poströster från det folkrika distriktet Clark county, där Las Vegas ligger. Även i Washoe county väntas en del av de 12 000 oräknade rösterna redovisas framåt söndagsmorgonen, men det är oklart hur många det rör sig om, enligt CNN.

Samtidigt pågår granskningen av de tusentals poströster som förklarats osäkra då de exempelvis saknar underskrift på valsedlarna. Omkring 10 000 av de rösterna i Clark county bedöms vara möjliga att korrigera, vilket skulle kunna påverka valutgången i ett jämnt läge.

Annons

Annons

"Kan fortfarande vinna"

Twitter skriver Adam Laxhalt att Republikanernas vinstchanser har minskat och att valet kommer att avgöras av rösterna i Clark county.

"Om de kommer från republikanska områden eller områden som lutar något åt Demokraterna, kan vi fortfarande vinna. Om de fortsätter att luta kraftigt åt Demokraterna, kommer hon att gå om oss", skriver han.

Om Cortez Mastro vinner i Nevada spelar det ingen roll för maktbalansen hur det går i Georgias andra valomgång i december, då Demokraterna i så fall får de 50 mandat som krävs för att behålla makten i senaten, med vicepresidenten Kamala Harris som utslagsröst.

Om hon däremot förlorar kommer Georgias andra valomgång att bli avgörande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.