A-
A+

Blinken på rundresa för Afghanistansamtal

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Qatar och Tyskland för samtal om Afghanistan nästa vecka.
USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Qatar och Tyskland för samtal om Afghanistan nästa vecka.
USA/AfghanistanTT-AFP-Reuters

USA:s utrikesminister Antony Blinken ska under den kommande veckan resa till Qatar och Tyskland för samtal om den afghanska krisen.

Annons

Annons

Blinken berättade på en pressträff i Washington DC att han reser på söndag till Qatar för att där uttrycka "djup tacksamhet" för att landet möjliggjorde evakuering av afghaner samtidigt som talibanerna överraskande fort tog över kontrollen av Afghanistan.

Därefter kommer Blinken att resa till Tyskland för att tillsammans med sin tyske utrikesministerkollega Heiko Maas leda ett digitalt möte mellan 20 nationer om läget i Afghanistan.

Länderna som deltar i mötet har "alla bidragit till att omplacera och förflytta" afghaner och tvingat talibanerna att stå fast vid sina utfästelser, förklarade Blinken som syftade på löftet som talibanledningen nyligen gav att låta medborgare lämna landet även efter det att USA:s militär lämnat Afghanistan efter 20 år närvaro.

Även den amerikanske försvarsministern Lloyd Austin kommer att resa till Qatar på söndagen. Därefter fortsätter han till Bahrain, Kuwait och Saudiarabien, meddelar försvarshögkvarteret Pentagon.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!