A-
A+

Blomqvist: Inget poängavdrag för Red Bull

Red Bulls Max Verstappen blev världsmästare för andra gången i Japans GP. Arkivbild.
Red Bulls Max Verstappen blev världsmästare för andra gången i Japans GP. Arkivbild.
Formel 1TT

Efter mycket förvirring fick formel 1-stjärnan Max Verstappen lyfta nävarna mot skyn som världsmästare efter Japans GP.

Men efterspelet handlade inte så mycket om nederländarens andra VM-titel som om han kommer att få behålla sin första.

Annons

Annons

Red Bulls Sergio Perez och Max Verstappen. Arkivbild.
Red Bulls Sergio Perez och Max Verstappen. Arkivbild.
McLarens vd Zak Brown vill se hårt straff för Red Bull. Arkivbild.
McLarens vd Zak Brown vill se hårt straff för Red Bull. Arkivbild.

Red Bull överskred, som enda stall, det budgettak som infördes inför fjolårssäsongen. Men vilket straff, eller om det ens kommer att bli något, är fortfarande oklart.

Enligt Viaplays F1-kommentator Janne Blomqvist kan Verstappen vara relativt lugn. Poängavdrag från fjolårets skörd, och därmed en förlorad VM-titel, som straff för överträdelsen ser han inte som troligt.

Det tror jag inte kommer att hända över huvud taget. De (Red Bull) kommer få straff framåt. Skulle man införa poängavdrag skulle man ta minuspoäng på kommande säsong, så man börjar på minus 10 eller något sådant, säger Blomqvist.

Har två alternativ

Red Bull och Internationella motorsportförbundet (Fia) för just nu samtal om överträdelsen, som är en så kallad "mindre överträdelse" då den är mindre än 5 procent över taket. Det innebär dock inte att det handlar om småpotatis. 5 procent över 2021 års tak motsvarar ungefär 83 miljoner kronor, något som skulle kunna räcka till en betydande uppdatering av bilen.

Red Bull har två alternativ: Antingen accepterar de det Fia säger och skriver på och får en bestraffning. Alternativ två är att de kan bestrida uppgiften. Det är först då vi kan få veta vad eventuell påföljd kan bli, säger Blomqvist.

Vad det är som gjort att Red Bull spenderat för mycket pengar är oklart, men det finns uppgifter om att Fia och Red Bull har olika åsikter kring huruvida den externa konsulten Helmut Markos lön ska räknas in eller ej.

Annons

Annons

Det möjliga straffet

Övriga stall, liksom enskilda förare, skriker samtidigt efter insyn och bestraffningar.

Lewis Hamilton, som förlorade VM-titeln 2021 efter en kamp in på målsnöret mot Max Verstappen, är en av dem.

Sporten måste göra något åt det här i framtiden. Om man tar så här lätt på de här reglerna så kommer alla stall att gå över budget. Om man spenderar miljoner mer än tillåtet, och ändå bara får en smäll över fingrarna, så är det naturligtvis inte bra för sporten. Då kan vi lika gärna inte ha något budgettak, säger Hamilton enligt AFP.

McLarens vd Zak Brown vill samtidigt se en bestraffning inför nästa säsong där de pengar som Red Bull överspenderat tas bort från nästa års budget. En lösning som är mer sannolik än poängavdrag, enligt Janne Blomqvist.

Jag tror att det är väldigt troligt. Hade jag delat ut en påföljd för överspenderande hade den varit exakt det. Då hade jag snott de pengarna från nästa år, säger han och berättar att det även pratats om konsekvenser i förarbetet till kommande säsong.

Varje stall får använda vindtunnel och speciella datorer för att testa och simulera aerodynamik. Tiden i vindtunneln delas upp efter placering i VM, där segrande stall får minst och det som placerat sig sämst får mest.

Ska du sno ytterligare tio procent av Red Bull är man nere i 60 procent vindtunneltid, och det är kännbart, det är väldigt kännbart, säger Blomqvist.

"Då ligger de risigt till"

Om Red Bull straffas för överträdelsen är risken, som Blomqvist ser det, att det blir en snöbollseffekt för stallet, som tillsammans med övriga bara har fyra lopp kvar på denna säsong.

Säg att de dessutom blir av med motsvarande belopp som de gick över med 2021, då skulle ju de ha blivit av med dem inför 2022. Problemet är att det gått så lång tid, det är snart slut på 2022. Om de har räknat likadant i år som de gjorde 2021 men inte har fått reda på att de gjort fel förrän nu, då ligger de väldigt risigt till inför nästa deklaration som ska lämnas in för 2022, säger Blomqvist.

Formel 1 har de senaste åren ridit på en framgångsvåg och att ett budgettak införts menar Blomqvist är något positivt, för en mer spännande sport. Men situationen som uppstått nu är inte något han ser som positivt för sporten.

Situationen som uppstått är dålig, och tyvärr är det teamet som vann VM förra året som står inför skranket med att ha spenderat för mycket pengar. Det gör det ju ännu mer krångligt rent politiskt för Fia att reda ut det på korrekt och bra sätt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.