Blytung förlust för guldfavoriten Göteborg

Therese Åslands kanonskott gav matchens enda mål när Kristianstad slog Göteborg med 1–0 i damallsvenskan. Arkivbild.
Therese Åslands kanonskott gav matchens enda mål när Kristianstad slog Göteborg med 1–0 i damallsvenskan. Arkivbild.
FotbollTT

Göteborg hade oräkneliga klara målchanser.

Men Kristianstad hade Therese Åsland och Brett Maron.

Skåningarnas skrällseger, 1–0, ger Rosengård chansen att rycka i toppen av damallsvenskan.

Jag vill inte ens veta skottstatistiken, säger Göteborgs Emma Berglund efter förlusten.

Annons

Annons

Om Therese Åsland var den tydligaste matchvinnaren för Kristianstad så var hon inte ensam. Norskans hårt pressade vänsterskott i den 61:a minuten borrade sig tjusigt in i nätmaskorna och gav segermålet, 1–0, men på andra planhalvan fanns en lika stor hjälte: målvakten Brett Maron.

I flera matcher i rad har hon hjälpt oss till poäng. I dag var hon helt fantastisk, säger Kristianstads tränare Elísabet Gunnarsdóttir till SVT.

Maron hade massor att göra, inte minst efter ledningsmålet då det var i princip spel mot ett mål, men gjorde en prickfri insats. Amerikanskan stod för flera svettiga räddningar på mållinjen, och hade också ribban med sig vid något tillfälle, när Göteborg kom i den ena anfallsvågen efter den andra.

"En match för sig"

Göteborgs lagkapten Emma Berglund hade svårt att förstå att hennes lag lämnade planen utan att ha gjort mål.

Det här är en match för sig, jag vill inte ens veta skottstatistiken. För vi gör ju inte mål, säger Berglund.
Det är bara att bryta ihop och komma igen. Vi måste sikta framåt och såklart analysera matchen så gott det går.

För Kristianstad innebär 1–0-segern att tabelltrean knappar in på Göteborg. Efter 13 av 22 omgångar är Skånelaget uppe på 24 poäng, fem bakom Göteborg.

Annons

Annons

Ny Umeåseger

Serieledande Rosengård, som besegrade Göteborg i förra omgången, har lika många poäng som tvåan men kan göra ett litet ryck i toppen vid seger mot Eskilstuna på söndagen.

Om Göteborg är inne i en resultatmässig svacka är det raka motsatsen för nykomlingen Umeå. Hemma mot Uppsala, en annan nykomling, blev det 1–0 och lagets fjärde seger på fem matcher. Therese Simonsson ordnade trepoängaren genom att göra matchens enda mål, hennes sjätte för säsongen, i den 27:e minuten.

Med 18 inspelade poäng börjar Umeå få ordentligt avstånd ner till nedflyttningsplats. Där hittar man Uppsala, just nu nästjumbo på 10 poäng.

I lördagens sista match tappade topplaget Linköping poäng borta mot Kif Örebro. Hemmalaget såg ut att få med sig alla tre poäng efter Nellie Liljas tidiga ledningsmål, men Frida Maanum ordnade 1–1 i slutminuterna. Den tappade poängen innebär ändå att Linköping blev av med tredjeplatsen till Kristianstad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons