A-
A+

Bø efter ny titel: "Glad att det är över"

Norges Johannes Thingnes Bø tog hem den totala världscupen för tredje året i rad.
Norges Johannes Thingnes Bø tog hem den totala världscupen för tredje året i rad.
SkidskytteTT

Johannes Thingnes Bø är världens bästa skidskytt för tredje året i rad.

I den avslutande masstarten blev han trea och det räckte för att ta hem den totala världscupen före landsmannen Sturla Holm Lægreid.

Jag är så glad över att det är över, säger Bø till TT.

De svenska herrarna sköt samtliga bort sig.

Annons

Annons

Till skillnad från damernas masstart tidigare under söndagen var vindarna ganska snälla när det var herrarnas tur att avsluta världscupsäsongen. Det ledde till betydligt färre bom och mindre oberäknelighet i resultatlistan.

Dramatiskt blev det ändå, och redan från start. Svenskarna Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma hade uppenbarligen snackat ihop sig och drog upp ett rejält tempo redan inför det första skyttet.

Många svenska bommar

De lyckades spräcka fältet, men kanske också sig själva. För när det väl skulle skjutas sköt Ponsiluoma tre bom, Samuelsson en, och gick snabbt från jagade till jagande.

Det här var en av de sämre tävlingarna den här säsongen. Jag är inte jättenöjd med insatsen men inte speciellt missnöjd heller. Det är speciella förhållanden och jag är glad över att jag lade upp en taktik att köra hårt på första varvet, där jag fick med mig Martin, och att vi vågade, säger Samuelsson.

Bommarna fortsatte dessvärre hagla för svenskarna – även för Jesper Nelin – och de var aldrig riktigt med i matchen om pallplatser.

Det var däremot norrmännen Johannes Thingnes Bø och Sturla Holm Lægreid som gjorde upp om segern i den totala världscupen. Lægreid ledde med en poäng inför masstarten, men kunde inte hålla ihop skyttet i säsongens sista tävling.

Annons

Annons

Desthieux vann

Totalt fyra bom var för många när Thingnes Bø samtidigt bara missade tre.

Johannes Thingnes Bø kunde inte heller utmana om segern den här gången, men genom att glida i mål som trea – Lægreid blev åtta – säkrade han segern i totalcupen för tredje året i rad.

Det är mer en lättnad än glädje. Jag har vunnit två gånger förut och då har det bara varit roligt. Tredje gången har jag varit favorit och när folk förväntar sig att du ska vinna blir man mer lättad än glad, säger den norske världscupvinnaren till TT.

Bø medger att den nerviga avslutningen på världscupen har varit utmattande.

Det var tufft hela vägen. Sturla låg på mig mer än halva loppet och så byttes vi av lite innan dess. Det är ett så tufft mentalt spel och jag är så glad över att det är över. Jag hade inte orkat en tävling till.

Vann tävlingen gjorde fransmannen Simon Desthieux, som klarade sig undan med bara två bom. Tvåa blev ryssen Eduard Latypov, som därmed tog sin första pallplats i karriären.

Personbästa av svenskduon

Martin Ponsiluoma blev 22:a (sex bom, +1.54), Sebastian Samuelsson 24:a (fem bom, +1.56) och Jesper Nelin 28:a (sju bom, +2.45).

Samuelsson landade på en sjätteplats i den totala världscupen och Ponsiluoma blev tia. Båda har stått för sina klart bästa säsonger i karriären.

Det är fem skidskyttar som varit bättre än mig den här säsongen och i tillägg till det har jag fyra VM-medaljer så jag är otroligt nöjd med min säsong, säger Samuelsson och fortsätter:
Jag är stolt och imponerad över hur jag orkar tävling på tävling. Om jag inte gör 36 bra tävlingar gör jag drygt 30 bra i alla fall.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!