A-
A+

Bob Dylan fortsätter att överraska

Den amerikanske musikikonen och Nobelpristagaren Bob Dylan fyller 80 år. Arkivbild.
Den amerikanske musikikonen och Nobelpristagaren Bob Dylan fyller 80 år. Arkivbild.
MusikTT

Den amerikanske musiklegendaren och Nobelpristagaren Bob Dylan fyller 80 år – men har fortfarande förmågan att överraska, enligt författaren och Dylankännaren Stig Hansén.

Man kan alltid brottas med hans låtar – även med de man trodde sig ha tröttnat på, säger han.

Annons

Annons

Annons

Annons

Bob Dylan inledde sin så kallade 'Neverending tour' 1988. På grund av coronapandemin har han inte kunnat ge några konserter sedan slutet av 2019. Arkivbild.
Bob Dylan inledde sin så kallade "Neverending tour" 1988. På grund av coronapandemin har han inte kunnat ge några konserter sedan slutet av 2019. Arkivbild.

I uppväxtorten Hibbing i den amerikanska delstaten Minnesota drar man lagom till den amerikanske musikikonens födelsedag i gång ett årslångt firande, bland annat genom att ta det första spadtaget till ett blivande minnesmärke vid Dylans gamla skola Hibbing high school.

Detta trots att Bob Dylan och gruvorten har ett historisk kyligt förhållande, bland annat efter att artisten under sin tidiga karriär på 60-talet i en intervju hävdat att han vuxit upp i New Mexico – och med andra ord utelämnat Hibbing från historieskrivningen.

Även rockstjärnan och poeten Patti Smith hyllar sin kollega genom att ge två utomhuskonserter med Dylantema i New York – och i Tulsa i delstaten Oklahoma slog man nyligen upp portarna till ett museum tillägnat musikikonen. Här har man till fansens glädje samlat över 100 000 föremål, däribland handskrivna originalmanuskript till kända låtar, outgivna musikinspelningar, filmer och foton.

"Kan fortfarande överraska"

Att Bob Dylan, eller Robert Allen Zimmerman, som han är döpt till, fortfarande är aktuell efter en över 60 år lång karriär handlar mycket om artistens förmåga att överraska, enligt författaren och Dylankännaren Stig Hansén.

På Dylans senaste album, som kom för ett år sedan, fanns ett par fantastiska låtar, som man undrar hur han trollat fram. Hur är det möjligt att en person som fyller 80 och gjort ett 50-tal album fortfarande kan komma med ett par låtar som nästan omedelbart kan betraktas som mästerverk?, säger han.

Själv såg Stig Hansén Bob Dylan för första gången 1978, och han har därefter besökt och skildrat platser i USA med kopplingar till artisten i två böcker – där den senaste ges ut på Dylans födelsedag. Trots sitt stora intresse för musikikonen vill den svenske författaren inte kalla sig för Dylannörd – men säger att det inte råder någon avsaknad av fanatiska fans.

Det finns en väldigt galen värld kring Dylan, och går man till platserna i New York som har någon Dylankoppling så står där alltid ett gäng och antecknar. Innan nätet fanns brukade jag säga att när man gick på en Dylankonsert så applåderade den ena halvan av publiken, medan den andra antecknade vad det var för låt han spelade.

Annons

Annons

"Dylan varar lite längre"

Den notoriskt folkskygge Bob Dylan fångades häromdagen på bild ute i offentligheten för första gången på tio år när han, till paparazzifotografernas stora glädje, uträttade ärenden i Santa Monica i Kalifornien. Bland fansen frågar sig dock många oroligt när Dylan ska återuppta sitt intensiva turnerande, efter att coronapandemin satte paus för det som kommit att kallas för "The neverending tour" – en turné som inleddes redan 1988.

Och enligt Stig Hansén, som själv befann sig i publiken under en av de sista av de tio konserter som Bob Dylan gav i New York 2019, går det inte att tröttna på ikonen.

Man kan alltid brottas med hans låtar – även med dem man trodde sig ha tröttnat på – och hans texter består alltid av flera lager, som kan visa sig efter 20–30 år. Jag är själv uppfödd på Beatles – men Dylan varar lite längre.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!