A-
A+

Bok om hemmafru får internationellt pris

Lucy Ellmann delar priset för 'Ankor, Newburyport' med sin svenska översättare Eva Åsefeldt. Pressbild.
Lucy Ellmann delar priset för "Ankor, Newburyport" med sin svenska översättare Eva Åsefeldt. Pressbild.
LitteraturTT

En vindlande roman om en pajbakande hemmafru i Ohio får Kulturhuset Stadsteaterns internationella pris. Den brittiska författaren Lucy Ellmann och översättaren Eva Åsefeldt får vardera 75 000 kronor för arbetet med "Ankor, Newburyport".

I juryns motivering lyfts Ellmanns sätt att skriva i en lång medvetandeström "där den lilla världen är den stora". Samtidigt poängteras Eva Åsefeldts insats för att ge romanen en "utmejslad rytm och tydlig svensk röst". Det senare är "inget mindre än en litterär bragd", menar juryn.

"Att ge ut en roman är lite som växtförökning: man sprider boken för vinden och hoppas att den slår rot någonstans. Det är väldigt roligt att människor i Sverige, tack vare Eva Åsefeldts underbara översättning, min förläggare Daniel Sandströms engagemang och detta fantastiska pris kommer att läsa 'Ankor, Newburyport'", säger Lucy Ellmann i ett pressmeddelande.

Romanen har tidigare nominerats till Bookerpriset och tilldelats The Goldsmiths Prize 2019. Kulturhuset Stadsteaterns pris delas ut den 12 december i Stockholm inför publik. Pristagarna samtalar då på scenen med DN-kritikern Jonas Thente.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.