A-
A+

Bok: USA:s toppgeneral var beredd på kuppförsök

USA:s tidigare president Donald Trump med USA:s högst uppsatte general Mark Milley vid sin sida. Arkivbild.
USA:s tidigare president Donald Trump med USA:s högst uppsatte general Mark Milley vid sin sida. Arkivbild.
USATT

USA:s högste general Mark Milley och flera av hans kollegor befarade att president Donald Trump och hans anhängare skulle försöka sig på ett kuppförsök efter förlusten i presidentvalet 2020.

Detta enligt en färsk bok om Trumps sista år i Vita huset.

Annons

Annons

Flera toppgeneraler i USA bedömde att president Trump var såpass oberäknelig att det fanns risk för att han skulle försöka behålla makten trots valförlusten mot Joe Biden. Därför förberedde de sig på hur de skulle hantera eventuella order från Trump som bedömdes vara olagliga eller farliga.

Planen var att generalerna en efter en skulle avgå i stället för att följa presidentens order.

Enligt boken "I alone can fix this", som är skriven av The Washington Post- journalisterna Carol Leonnig och Philip Rucker, befarade Mark Milley att Trump skulle göra ett försök att ta makten i stil med Adolf Hitlers riksdagsövertagande 1933.

Hitler använde då en anlagd brand vid det tyska parlamentet, "der Reichstag" i Berlin, för att införa en undantagslag som innebar inskränkningar av medborgerliga fri- och rättigheter.

Detta är ett Reichstag-ögonblick … führerns evangelium, ska Mark Milley ha sagt till medarbetare i Pentagon, enligt boken.

"De kan försöka"

Milley ska ha uttryckt oro för att Donald Trump skulle sätta "brunskjortor på gatorna". Generalen ska även ha talat med vänner och politiker om faran för en kupp.

De kan försöka, men de kommer fanimej inte att lyckas, sade han till sina kollegor enligt boken.
Det går inte att göra det utan militären. Det går inte att göra det utan CIA och FBI. Det är vi som har vapnen.

Mark Milley nominerades till sin toppost av Trump 2018.

Annons

Annons

Intervju med Trump

Mark Milley kommer inte att kommentera boken, enligt en av hans medarbetare. De poängterar att Milley inte säger att Trump är nazist, men att Milley var tvungen att reagera då han befarade att presidentens och hans anhängares retorik skulle mynna ut i en farlig situation, rapporterar CNN.

Donald Trump ska ha låtit sig intervjuas av bokens författare i över två timmar.

Expresidenten har i ett uttalande upprepat sina falska påståenden om att han förlorade presidentvalet 2020 på grund av valfusk och samtidigt uppgett att han aldrig talat med någon om en kupp.

"Ledsen att behöva meddela detta men ett val är min typ av 'kupp', och om jag skulle göra en kupp är general Mark Milley en av de sista personer jag skulle vilja göra det med", säger han i uttalandet.

Författarna har intervjuat fler än 140 personer för boken, många av dem anonyma.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!