A-
A+

Bokslukande barn stora ljudbokskonsumenter

Bokslukande barn i 9–12-årsåldern lyssnar mycket på ljudböcker, visar en ny rapport. Arkivbild.
Bokslukande barn i 9–12-årsåldern lyssnar mycket på ljudböcker, visar en ny rapport. Arkivbild.
LitteraturTT

Annons

Annons

Barn i bokslukaråldern – 9–12 år – lyssnar mest på ljudböcker, klart mer än vuxna. Det framgår av en ny rapport från Svenska Förläggareföreningen.

Det betyder att barns ljudbokslyssnande följer samma mönster som för bokläsning generellt, konstaterar litteratursociologerna Ann Steiner och Karl Berglund vid Uppsala universitet som har skrivit rapporten "Barnlitterära strömningar. Om ljudböcker för barn", på uppdrag av Förläggareföreningen.

"Det har varit överraskande hur stort genomslaget av ljudböcker är för barn, vilket gör det viktigt att tala om", säger Ann Steiner i ett pressmeddelande.

Långa bokserier och hela författarskap är populära bland de yngre lyssnarna (liksom de vuxna). Den typen av lyssningskonsumtion premieras också i de strömmade tjänsterna. I rapporten har man haft tillgång till de tre största strömningstjänsterna, Bookbeat, Nextory och Storytel åren 2018–2000.

I rapporten framgår det också att yngre barn och tonåringar lyssnar mindre på ljudböcker än 9–12-åringarna. Studien visar också att det nu görs ungefär lika många ljudböcker för barn som tryckta barnböcker.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.