A-
A+

Bolivia ska tillverka tandkräm av kokablad

Bolivias president Luis Arce håller upp ett kokablad under den nationella tugga kokablad-dagen.
Bolivias president Luis Arce håller upp ett kokablad under den nationella tugga kokablad-dagen.
BoliviaTT-EFE

En fabrik i Bolivia ska börja tillverka tandkräm av kokablad.

Man kan fråga sig varför det under tusentals år inte fanns några tandläkare och varför våra förfäder inte hade några problem med tänderna, säger landets president Luis Arce.

Annons

Annons

Presidenten gjorde sitt tillkännagivande vid en ceremoni för att fira den nationella tugga kokablad-dagen.

Det finns en viktig alkaloid i kokablad som neutraliserar karies och vi kommer att etablera den här fabriken och industrin för att tillverka tandkräm, sade han.

Det har funnits privata initiativ att producera tandkräm av kokablad i landet, men de har motarbetats av tidigare regeringar, uppgav Arce. Tandkrämsfabriken är ett av flera kommande initiativ för att främja den legala odlingen och industrialiseringen av växten, som även är råmaterial för kokain.

Den nationella tugga kokablad-dagen infördes efter att Bolivia 2013 återanslöt sig till FN:s narkotikakonvention, med undantag för tuggandet av kokablad inom landets gränser.

Tre år senare infördes en lag som deklarerade att kokabladstuggning är en del av Bolivias kulturella arv.

I dag visar vi respekt för våra kokablad, som över åren har blivit en symbol för integration, gemenskap och kultur, sade Arce under ceremonin.

Kokaodlingarna i Bolivia har ökat de senaste åren och omfattade 2020 omkring 29 400 hektar, enligt FN:s kontor för bekämpning av narkotika och kriminalitet (UNODC).

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.