A-
A+

Bolsonaro allt mer impopulär

Demonstrationer i São Paulo i början av juli mot president Jair Bolsonaros agerande under pandemin.
Demonstrationer i São Paulo i början av juli mot president Jair Bolsonaros agerande under pandemin.
BrasilienTT-AFP-Reuters

Korruptionsanklagelser och allt större missnöje mot hanteringen av coronapandemin har fått Brasiliens president Jair Bolsonaros popularitet att sjunka betydligt.

Annons

Annons

Bolsonaro-anhängare demonstrerar för lättnader i Brasiliens vapenlagar på fredagen.
Bolsonaro-anhängare demonstrerar för lättnader i Brasiliens vapenlagar på fredagen.

För första gången sedan han tillträdde anser mer än hälften av väljarna, 51 procent, att Bolsonaro gör ett "uselt" jobb. Det är sex procentenheter mer än maj månads opinionsundersökningen från bolaget Datafolha.

Samtidigt stiger förtroendet för den tidigare vänsterpresidenten Luiz Inácio da Silva, mer känd som Lula, till över 20 procent och enligt undersökningen skulle han vinna ett presidentval om det hölls i dag.

Hotar ställa in valet

Bolsonaro luftade i veckan möjligheterna att ställa in nästa års presidentval, det med hänvisning till att det datasystem som används skulle vara lätt att manipulera eller hacka och att risken för valfusk skulle vara stor. Och om det inte hålls som han vill har han hotat att inte godta resultatet.

Så om landet inte använder sig av trycka röstsedlar blir det inget val, sade han på torsdagen.

Det är mina slutliga ord i frågan. Det kommer att bli tryckta valsedlar, för om det inte blir det betyder det att det inte blir något val, sade han till journalister då.

Senatens ordförande Rodrigo Pacheco slog på fredagen tillbaka mot alla misstankar om valfusk och att valet inte skulle hållas.

Vi kan inte beröva det brasilianska folket dess mest heliga och grundläggande rätt, att få välja sina folkvalda, sade han och slog fast att inte ett enda fall av valfusk har upptäckts sedan det nuvarande systemet infördes 1996.

Annons

Annons

Begäran om riksrätt

I början av månaden fick Brasiliens riksåklagare i uppdrag av landets högsta domstol att utreda korruptionsanklagelser i samband med en upphandling av coronavaccin.

En kommission granskar sedan ett par månader tillbaka regeringens hantering av pandemin och Bolsonaro misstänks ha haft kännedom om korruption i samband med upphandlingen av det indiska covidvaccinet Covaxin utan att ha agerat på uppgifterna.

Dessutom har oppositionen passat på att presentera en begäran om att ställa högerledaren inför riksrätt, med en lista på en mängd anklagelser mot honom, både gamla och nya. Bland annat anklagas han för förskingring under sina nära 30 år i deputeradekammaren.

Bolsonaro förnekar misstankarna. Han har också stämplat den parlamentariska kommissionsutredningen som ett löjligt påhitt för att få honom avsatt.

Över 19 miljoner smittade

Men det är inte bara juridiken som är ett problem för Jair Bolsonaro. Hans hantering av pandemin, den långsamma vaccineringen och hans skepsis mot munskydd, har de senaste månaderna mötts av demonstrationer och ännu ser siffrorna inte ut att dala.

På fredagen rapporterades nära 58 000 nya covidfall i Brasilien och därmed har den officiella siffran över smittade nu klättrat över 19 miljoner av landets 212 miljoner invånare. Nästan 532 000 människor har dött i sviterna av viruset.

I slutet av juni var bara 11 procent av befolkningen fullt vaccinerad och 29 procent hade fått första dosen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!