A-
A+

Bolsonaro anmäls för brott mot mänskligheten

En miljöorganisation anmäler Brasiliens president Jair Bolsonaro till ICC. Arkivbild.
En miljöorganisation anmäler Brasiliens president Jair Bolsonaro till ICC. Arkivbild.
BrasilienTT-AFP

Brasiliens president Jair Bolsonaro anklagas för brott mot mänskligheten enligt en anmälan till Internationella brottsdomstolen (ICC), för att ha bidragit till klimatförändringar genom att tillåta skövling av Amazonas.

Annons

Annons

Enligt anmälan, som lämnades in av den österrikiska miljöorganisationen Allrise, anklagas Bolsonaro och delar av hans regering för en omfattande kampanj som resulterat i bland annat att världens befolkning utsätts för faror kopplade till klimatförändringar.

Mer specifikt anklagas presidentens styre för att systematiskt ha rensat bort lagstiftning som skyddat regnskogen och för att stå ansvarig för att uppskattningsvis 4 000 kvadratkilometer förstörs varje år.

Det är den första gången som en anmälan försöker visa en direkt koppling mellan avskogning och dödsfall orsakade av utsläpp som bidrar till den globala uppvärmningen. Grupper av ursprungsbefolkningen har tidigare anmält Bolsonaro till ICC, dock utan att visa tydliga samband mellan avskogning och klimatförändringarnas konsekvenser.

Ingen förundersökning har inletts och ICC har ännu inte tagit beslut om huruvida fallet ska prövas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.