A-
A+

Bolsonaro om valet: Kan inte delta i en fars

Brasiliens president Jair Bolsonaro hälsar på sina anhängare i Brasilia under nationaldagsfirandet.
Brasiliens president Jair Bolsonaro hälsar på sina anhängare i Brasilia under nationaldagsfirandet.
BrasilienTT

Hundratusentals på gatorna och oro för våldsamheter. Men läget beskrivs som spänt men lugnt när Brasilien firade nationaldag och president Bolsonaro höll eldtal till sina anhängare.

Jag kan inte delta i en fars, sade han om nästa års val.

Annons

Annons

Bolsonaro-anhängare marscherar i São Paulo på tisdagen.
Bolsonaro-anhängare marscherar i São Paulo på tisdagen.
Bolsonaro-anhängare fyllde stranden i Copacabana i Rio de Janeiro.
Bolsonaro-anhängare fyllde stranden i Copacabana i Rio de Janeiro.

Jair Bolsonaro hade förutspått två miljoner deltagare i den stora marsch han själv skulle leda i São Paulo på Brasiliens nationaldag.

Men presidenten fick nöja sig med drygt 100 000 åskådare när han avslutade marschen med ett tal. Där eldade han på sin anhängare och fortsatte sitt tidigare budskap om att nästa års val inte kommer att gå att lita på.

Vi kan inte acceptera ett valsystem som inte på något sätt är säkert, sade han.
Vi vill ha rena, demokratiska val. Jag kan inte delta i en fars som sponsras av (valmyndigheten) TSE.

"Bara Gud kan få bort mig"

Kritiken är inte ny, Bolsonaro dundrade i somras mot TSE, och påstod att valen inte var säkra så länge man inte övergav det helt elektroniska valsystemet till förmån för tryckta valsedlar – ett förslag som för en månad sedan fick nej i parlamentets underhus.

Nytt var inte heller hans angrepp på politiska institutioner – i första hand Högsta domstolen och kongressen – och anklagelserna om att de har berövat honom makt. I huvudstaden Brasilia sade han tidigare på nationaldagen till sina anhängare, runt 125 000 var på plats, att deras frihet är hotad.

Jag vill säga till alla som vill göra mig icke valbar: Bara Gud kan få bort mig! Och säg till skurkarna att jag aldrig kommer att fängslas, sade han innan han flög till São Paulo.

Läget i Brasilien var spänt inför nationaldagen. Farhågor fanns för att presidentens anhängare skulle inspirerats av stormningen i Washington den 6 januari, och vilja pressa fram någon form av kupp.

Annons

Annons

Spänt under ytan

Men trots stora folkmassor i bland annat São Paulo, Rio de Janeiro och huvudstaden Brasilia rapporteras stämningen ha varit mer festlig än hotfull, om än med en spänning under ytan.

Och tonerna från Bolsonaros anhängare känns igen från Donald Trumps diton i USA i vintras.

Om han förlorar vet vi att det var valfusk, säger en anhängare i Rio, Monica Martins, till Reuters.
Jag är här för att befria Brasilien från de smutsiga, korrupta politikerna i Högsta domstolen, säger en annan, Marcio Souza i Brasilia, till nyhetsbyrån AFP.

Vänsterprotester i helgen

Många oppositionsledare hade uppmanat sina anhängare att hålla sig borta från demonstrationerna och att undvika bråk för att i stället kraftsamla inför egna protester på söndag.

Bolsonaro är, inte minst efter sin hållning under coronapandemin, under stark press opinionsmässigt. Han ligger långt efter vänsterkandidaten Lula da Silva i mätningarna inför valet – som å andra sidan är över ett år bort. Valet hålls den 2 oktober 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!