A-
A+

Bolsonaro tog tårfyllt farväl

En Bolsonaroanhängare som campat utanför presidentpalatset i Brasilia tittar på den avgående Jair Bolsonaros lajvsändning.
En Bolsonaroanhängare som campat utanför presidentpalatset i Brasilia tittar på den avgående Jair Bolsonaros lajvsändning.
BrasilienTT-AFP

Sedan valförlusten den 30 oktober har det varit okaraktäristiskt tyst från Brasiliens president Jair Bolsonaro, vanligen en aktiv röst i sociala medier.

I en första lajvsändning sedan nederlaget tog Bolsonaro ett tårfyllt farväl av sina anhängare – innan han lämnade landet.

Annons

Annons

En storslagen framtid väntar oss, sade den avgående presidenten i sändningen, och fortsatte:
Vi kan förlora slag, men vi kommer inte att förlora kriget.

Efter talet lämnade Bolsonaro sitt land, trots att han är president i ytterligare två dagar. Enligt brasilianska medier flög han till Florida i USA med ett av flygvapnets plan.

Bolsonaro fick 49,1 procent av rösterna, mot 50,9 för vänsterkandidaten Luiz Inacio Lula da Silva, i det brasilianska presidentvalets andra omgång. Han har fortfarande inte erkänt sig besegrad. Däremot har farhågorna om att högerradikale Bolsonaro, ibland kallad "tropikernas Trump", skulle ta strid mot valresultatet inte besannats.

Världen kommer inte att gå under den 1 januari, sade Bolsonaro i sändningen.

Den 1 januari syftar på det datum då Lula formellt installeras under en ceremoni i huvudstaden Brasilia.

Traditionen påbjudet att den avgående presidenten ska överräcka ämbetets ordensband till den tillträdande, men Bolsonaro tros nu inte närvara vid ceremonin. Enligt radiokanalen RNR ska vicepresident Hamilton Mourao hålla ett tal i hans frånvaro.

Bolsonaro bröt däremot under sin lajvsändning sin tystnad kring en fallerad bombattack tidigare i veckan, då en Bolsonaroanhängare placerade ut en sprängladdning nära Lulas boende i ett försök att stoppa maktskiftet.

Ingenting rättfärdigar detta försök till terrorism, sade Bolsonaro.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.