-
+

Bolsonaro utser militär som vd för oljejätte

Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.
Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.
BrasilienTT-AFP

Brasiliens president Jair Bolsonaro vill byta ut vd:n för det statliga oljebolaget Petrobras efter missnöje med bränsleprishöjningar.

Annons

Annons

Ny chef blir den tidigare försvarsministern och generalen Joaquim Silva e Luna, meddelar regeringen. Beslutet behöver godkännas av medlemmarna i Petrobras styrelse, varav de flesta är utsedda av regeringen.

Bolsonaro har kritiserat den nuvarande vd:n Roberto Castello Branco för att bolaget under 2021 i flera steg ha höjt bränslepriserna med totalt närmare 35 procent.

Vi kommer aldrig att gripa in i det här stora företaget, inte heller i dess prissättningspolicy, men folk får inte överraskas med särskilda höjningar, sade Bolsonaro. tidigare på fredagen.

Höjningarna har gjort ekonomin än mer ansträngd för många brasilianer, som redan pressas hårt av pandemins konsekvenser.

Den högerradikale presidentens kritik står i kontrast till finansministern Paulo Guedes marknadsliberala agenda.

Bränslepriserna frystes flera gånger under 2014 och 2015 då landet styrdes av den socialdemokratiska presidenten Dilma Rousseff. Det statliga ingripandet avbröts efter att Rousseff avsattes genom riksrätt 2016.

Därefter har priserna satts av Petrobras utifrån marknadens rörelser.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss