A-
A+

Bolund: Kan inte bara fatta bekväma beslut

Miljöpartiets språkrör Per Bolund håller sitt sommartal i Järva.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund håller sitt sommartal i Järva.
PolitikTT

"Demokratisk härdsmälta" kallar Centerpartiet regeringens besked om kärnavfallet. Nu svarar miljöminister Per Bolund (MP) på kritiken.

Regeringen kan inte bara fatta beslut som är bekväma.

Annons

Annons

Miljö- och klimatminister Per Bolund höll i dag sommartal med språkrörskollegan Märta Stenevi i Spånga-Tensta, nordväst om Stockholm.

Han svarade då på kritiken som uppstått mot regeringens besked om att tillåta utökad mellanlagringen av radioaktivt kärnavfall i Oskarshamn. Kritikerna menar bland annat att regeringen borde ha gett besked om slutförvar samtidigt.

Vi är i en situation där vi riskerar att mellanlagret blir fullt om bara några år. Hade vi inte gått fram med det här beslutet hade vi riskerat att en tredjedel av svensk elproduktion hade fått driftstopp och att vi hamnat i en väldigt akut situation, säger Per Bolund till TT.

Lovar besked snart

Han tycker att regeringen har fattat ett ansvarsfullt beslut, som innebär att kärnkraftsoperatörerna får veta att det finns plats för mellanlagring av avfall hos Clab i Oskarshamn även efter 2023, då kapaciteten för det nuvarande tillståndet väntas bli fylld.

Per Bolund säger att besked om slutförvaret kommer inom några månader. Han kan inte lova att det kommer före valdagen nästa år.

Den bästa bedömningen jag kan göra i dag är att det behövs ett antal månader till innan vi kan ha ett beslutsunderlag som vi kan ta ett beslut på. Det är en prövning där det ibland dyker upp nya frågeställningar under resans gång.

Statliga elbolaget Vattenfall har också kritiserat regeringen och menar att ett uppdelat beslut riskerar att försena processen och skapa elbrist 2024. När frågan nu går tillbaka till mark- och miljödomstolen för prövning vet man inte om domstolen godtar ansökan och avslår processen, varpå man får börja om.

Annons

Annons

Undvika orimlig situation

Regeringen har nu gett tillåtlighet och det är jag säker på att domstolen kommer att notera och att den här frågan kommer att kunna behandlas på det sätt som krävs för att vi ska undvika en ganska orimlig situation om bara några år, säger Per Bolund och fortsätter:
Det vi däremot vet med säkerhet är att hade vi hållit ihop detta i en ansökan med slutförvaret och med alla överklaganden så kommer det inte att kunna träda i kraft förrän mellanlagret redan är fullt. Det är en situation som inte någon regering kan försätta Sverige i.

Miljöpartiet anser inte att kärnkraft är en energikälla för framtiden, men Bolund säger att det är en missuppfattning att MP därav inte skulle vara berett att ta ansvar för kärnavfallet.

Kritik från Oskarshamn

Centerpartiet kallar regeringens besked för en "demokratisk härdsmälta".

Både C och Liberalerna har anmält Per Bolund till riksdagens konstitutionsutskott (KU). De vill att KU granskar Bolunds och regeringens hantering av frågan om lagring, inkapsling och slutförvar av använt kärnbränsle och radioaktivt avfall.

Trots talet om demokratisk härdsmälta ser C inte läge nu för att väcka eller stödja ett eventuellt misstroende mot Bolund.

Vi har inte kommit till den slutsatsen eller utvärderat den möjligheten än, säger säger Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för C, till TT.

Oskarshamns kommun har kritiserat regeringen hårt för att den väg som nu valts – kommunen vill inte vänta på ett beslut om slutförvar och under tiden riskera att på obestämd tid bli det egentliga slutförvaret. Östhammars kommun, där slutförvaret planeras, har också protesterat mot regeringens drag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!