A-
A+

Bolund kräver omtag för konstgjord ö

Miljöpartiets språkrör Per Bolund är på plats plats i Köpenhamn för att med egna ögon titta på det projekt som han under sin tid som miljöminister protesterade mot. Arkivbild.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund är på plats plats i Köpenhamn för att med egna ögon titta på det projekt som han under sin tid som miljöminister protesterade mot. Arkivbild.
PolitikTT

Det är dags för danskarna att göra ett omtag i bygget av den konstgjorda halvön Lynetteholm, inte bara att stoppa dumpningen av muddermassor i Öresund. Det anser Miljöpartiets språkrör Per Bolund, som också tycker att den svenska regeringen agerat för lamt.

Annons

Annons

När det handlar om att påverka den danska regeringen så skulle det vara mer effektivt om den svenska regeringen kunde vara lite modigare och ställa tydligare krav, säger han till TT.

På plats plats i Köpenhamn för att med egna ögon titta på det projekt som han under sin tid som miljöminister protesterade mot, passar han också på att ge danskarna bakläxa.

Vi kräver inte att man ska stoppa projektet i sin helhet, men tycker att man ska anpassa det så att det får minsta möjliga miljöpåverkan, säger Per Bolund.

Dumpningen av bottensediment i Öresund har den danska regeringen nu lovat att försöka hitta alternativ till. Men det räcker inte, anser Bolund.

Han vill att miljökonsekvensbeskrivningen görs om och han anser också att den konstgjorda halvön borde få en helt annan utformning för att minimera påverkan på vattengenomströmningen i Öresund. Detta påverkar i sin tur syresättningen av Östersjön, påpekar han.

Lägger man en långsmal ö längs med vattenriktningen så påverkar det genomströmningen mindre än om man lägger den på tvären.

Även Bolunds efterträdare på miljöministerposten, Annika Strandhäll (S), har framfört kritik mot hur det danska projektet genomdrivs.

Men det var verkligen i elfte timmen och det räcker inte med att göra det en gång. Nu måste man fortsätta att ligga på, så som jag gjorde som miljöminister, säger Per Bolund.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.