-
+

"Bonden Bill" största ägare av jordbruksmark

Bill Gates har köpt upp jordbruksland i flera delstater, och är nu den största ägaren av jordbruksmk i USA enligt The Land Report. Arkivbild.
Bill Gates har köpt upp jordbruksland i flera delstater, och är nu den största ägaren av jordbruksmk i USA enligt The Land Report. Arkivbild.
EkonomiTT

Microsoftgrundaren Bill Gates är den största privata ägare av jordbruksmark i USA, enligt en artikel från tidskriften The Land Report som bevakar markägande.

Annons

Annons

Gates har fått epitetet "Farmer Bill" ("Bonden Bill") efter de senaste årens investeringar, som byggts upp till 98 000 hektar jordbruksmark i 18 delstater.

De största ägorna finns i delstaterna Louisiana, Arkansas och Nebraska. Vad Gates, på senare år mest känd som filantrop, har för långsiktiga planer har han inte berättat.

Enligt The Land Report, som var först med att ta fram siffrorna, ägs marken både direkt av Gates och via tredje part genom investeringsbolaget Cascade Investment som sköter hans privata förmögenhet.

Att Gates har investerat tungt i jordbruksmark kan verka oväntat. Men jordbruksprofilen är inte helt ny. Välgörenhetstiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation har finansierat flera program för att utveckla hållbart jordbruk och motståndskraftiga grödor som ska stå emot klimatförändringarna.

Bill Gates må vara den största privata ägaren av jordbruksmark, men långt ifrån den största privata markägaren. På den listan har nya kända namn dykt upp, till exempel Jeff Bezos, som stigit till att bli den 25:e största markägaren i USA.

Bill & Melinda Gates Foundation har nyligen kommit med på listan, och ligger på 49:e plats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss