A-
A+

Boris Johnson bryter vallöfte – höjer skatten

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson meddelar att skatten kommer att höjas. Ett 'svårt men ansvarsfullt' beslut, enligt Johnson.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson meddelar att skatten kommer att höjas. Ett "svårt men ansvarsfullt" beslut, enligt Johnson.
StorbritannienTT-AFP-Reuters

I strid med löften som Storbritanniens premiärminister givit sina väljare om att inte höja några skatter, föreslår Boris Johnson en skattehöjning för att åtgärda problem inom den brittiska sjukvården.

Annons

Annons

Det här ingenting jag gör lätt, sade den brittiska premiärministern i ett parlamentsanförande på tisdagen.

Johnson medgav att han nu begår ett löftesbrott gentemot sina väljare inför valet 2019, och flera parlamentsledamöter från Konservativa partiet uttryckte stor frustration inför beskedet. Det har också förekommit uppgifter om att regeringen är djupt splittrad i frågan.

Men en global pandemi återfanns inte i någons (val)manifest, konstaterade Johnson.

Det rör sig om en höjning på 1,25 procent kopplad till den brittiska sjukvårdsförsäkringen. Både arbetsgivare och anställda ska bidra till finansieringen, enligt förslaget.

Johnson sade också att beslutet är "svårt men ansvarsfullt".

I reda pengar handlar det om att få ihop 36 miljarder pund (cirka 425 miljarder kronor) under en treårsperiod för att tillföra medel till det hårt pressade brittiska sjukvårdssystem NHS och till hemsjukvård.

Enligt Boris Johnson kommer britterna nu ligga i linje med Tyskland, Frankrike och Japan. Samtliga dessa länder har höjt sina skatter, bland annat med hänvisning till en kraftig ökning av andelen äldre.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!