A-
A+

Boris Johnson pressad i "döda katten"-drama

Boris Johnson och hans sambo Carrie Symonds på trappen till premiärministerns högkvarter 10 Downing Street i London. Bild från i februari.
Boris Johnson och hans sambo Carrie Symonds på trappen till premiärministerns högkvarter 10 Downing Street i London. Bild från i februari.
StorbritannienTT

Boris Johnson förnekar att han lyxrenoverat Downing Street för mygelpengar. Och att han skulle ha sagt att "låt likhögarna växa" om pandemin, det avvisas som lögn.

Turerna kallas av brittiska kommentatorer för "döda katten"-strategin. Men är katten i så fall verkligen död?

Annons

Annons

Annons

Annons

Dominic Cummings tar med sig sina papper från 10 Downing en novemberkväll förra året. I samma veva meddelade han att han skulle avgå som medarbetare till premiärministern.
Dominic Cummings tar med sig sina papper från 10 Downing en novemberkväll förra året. I samma veva meddelade han att han skulle avgå som medarbetare till premiärministern.

Den brittiske premiärministern är pressad från flera håll, i en känslig tid – nästa vecka är det regionala val på flera håll i Storbritannien, bland annat i London, Wales och Skottland.

The Daily Mail har publicerat uppseendeväckande citat från i oktober förra året, då debattvågorna gick höga om hur hårda nedstängningar som krävdes för att hejda pandemin.

Inga fler jävla lockdowns, ska Johnson ha sagt på ett internt möte, och tillagt att om så krävdes för att få i gång samhället kunde "likhögarna växa i tusental".

Några källor redovisas inte av The Daily Mail, som liksom flera andra brittiska dagstidningar är känd för ibland sensationalistisk rapportering. Men sedan publiceringen fått stor uppmärksamhet har flera mediebolag, bland dem BBC och ITV, hittat källor som bekräftar orden.

Johnson själv är ute och kampanjar inför valet, och säger så här till tv-kamerorna om huruvida citatet stämmer:

Nej, och jag tror att det viktiga är att folket vill att vi som regering säkerställer att nedstängningarna fungerar.

Flickvännens vän

Samtidigt haglar fingerpekandet kring vem som är "the chatty rat" (skvallerbyttan), personen som läckt dylika uppgifter från interna möten från premiärministerns högkvarter 10 Downing Street.

Dominic Cummings, tidigare tung rådgivare som nu kommit på kant med Johnson, försöker rentvå sig själv i ett blogginlägg. Enligt Cummings började läckan utredas, men när spåren pekade mot en medarbetare som står Johnsons flickvän Carrie Symonds nära sade premiärministern stopp.

Detta kan ge mig stora problem med Carrie, de är bästa vänner, ska Johnson ha sagt.

Ytterligare en dimension är att Johnson anklagas för att använda rivaliteten med Cummings som en "död katt". Med detta menas en avledande manöver mot ännu värre missförhållanden, exempelvis potentiella mutbrott.

Annons

Annons

"Kanske olagliga"

Bland de uppgifter som cirkulerar finns turer kring en renovering som paret Johnson-Symonds gjorde av sin lägenhet på Downing Street förra året. Symonds uppges ha anlitat trendiga inredningsdesignern Lulu Lytle för arbetet, som ska ha kostat 200 000 pund (drygt 2,5 miljoner kronor).

I och för sig ingen oöverkomlig summa för en premiärminister. Men bland andra Dominic Cummings har vädrat misstankar om att Johnson försökt få partidonatorer att ta notan. "Oetiska, dumma, kanske olagliga", kallar Cummings dessa planer som Johnson påstås ha haft.

Kraven ökar nu från många håll om att härvorna måste vädras ut.

Genomför en fullskalig utredning – solljus är bästa desinfektionen, säger oppositionsledaren Keir Starmer från Labour till brittiska tv-bolag.

Katten vid liv?

Journalisten Peter Oborne, som skrivit en bok där Johnsons arbetsmetoder jämförs med USA:s expresident Donald Trumps, säger att om detta är ett fall av "döda katten"-strategin så är det långt ifrån riskfritt.

Om du ska leka "döda katten" så är det väldigt viktigt att katten verkligen är död, säger Oborne till Channel 4.

Han tror att Cummings – beskriven som arkitekten till det brittiska EU-utträdet, brexit – vet så mycket att han kan utgöra ett allvarligt hot för Johnsons karriär.

Den här katten, Cummings, verkar i högsta grad vid liv.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?