A-
A+

Börsen stängde nedåt

Börsen inleder handelsveckan nedåt. Arkivbild.
Börsen inleder handelsveckan nedåt. Arkivbild.
BörsTT

Stockholmsbörsen inledde börsveckan svagt nedåt och OMXS-index backade 0,5 procent. Bland de tyngsta fallen stod försvarskoncernen Saab för med ett ras på 8,7 procent.

Annons

Annons

Skogskoncernen SCA fortsatte ta stryk efter förra veckans delårsrapport och tog en av måndagens bottenplaceringar, ned med 1,7 procent. Tungt gick det även för medicinteknikbolaget Getinge som föll 3 procent.

Än sämre gick det för försvarskoncernen Saab som rasade 8,7 procent och molntjänstföretaget Sinch som föll 6,4 procent.

I andra änden av spektrat bland de mest omsatta aktierna placerade sig mobiloperatörerna Telia och Tele2, upp med 0,9 respektive 1,6 procent. Även gruvbolaget Boliden placerade sig i toppen med en uppgång på 1,4 procent.

De ledande Europabörser bjöd på blandade resultat. FTSE100-index i London steg 0,4 procent och CAC40-index i Paris stängde på plus 0,3 procent, medan Frankfurtbörsens DAX-index vid 18-tiden låg på minus 0,4 procent. Det efter att det ryska gasmonopolet Gazprom under måndagseftermiddagen meddelade att man från onsdag drar ned på sina gasleveranser via gasledningen Nord Stream 1.

Marknaden positionerar sig samtidigt inför ett nytt räntebesked från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) på onsdag. Det är även spänt läge inför delårsrapporter från några av de allra största teknikbjässarna på Wall Street: Alphabet (Google) och Microsoft på tisdag, Meta (Facebook) på onsdag, följt av Apple och Amazon på torsdag.

På kryptomarknaden är det dock sämre ställt. En bitcoin kostar strax under 22 000 dollar, en nedgång på 2,8 procent.

Dollarn kretsar kring 10:19 kronor. Kronan är därmed den starkaste sedan slutet av juni och har stärkts med nästan 50 öre per dollar sedan årets bottenmärke för två veckor sedan då dollarkursen var den högsta mätt i kronor på 20 år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.