A-
A+

Börsen tror på Astra trots vaccinproblem

Astra Zenecas leveranser av vaccindoser till EU har än så länge präglats av förseningar och underskott jämfört med målsättningar. Arkivbild.
Astra Zenecas leveranser av vaccindoser till EU har än så länge präglats av förseningar och underskott jämfört med målsättningar. Arkivbild.
EkonomiTT

Astra Zenecas satsning på vaccin mot covid-19 har åkt på nya bakslag, med leveransproblem i EU och misstankar om att vaccinet ökar risken för blodproppar.

Men börsen rycker på axlarna. Och analytiker räknar med att den svenskbrittiska läkemedelsjätten reder ut problemen.

Annons

Annons

Leverans- och produktionsstörningar är främst en fråga i EU och misstankarna om en ökad risk för blodproppar från Astra Zenecas vaccin ser just nu långsökta ut, enligt Erik Hultgård, aktieanalytiker med fokus på läkemedelssektorn på investmentbanken Carnegie.

De har fått mycket negativ publicitet, framförallt i Europa. Men detta är ett globalt bolag och de har en tredjedel av sin omsättning utanför Europa och USA – och där har de fortfarande ett väldigt högt anseende för det de gör, säger Hultgård.

Till självkostnadspris

Han hänvisar bland annat till mätningar som visar att den positiva syn på Astra Zeneca som rådde tidigare i pandemin – sedan bolaget åtagit sig att leverera stora mängder vaccin till hela världen till ett självkostnadspris – förvisso har sjunkit ned något.

De har kommit ned från den lite högre nivå, där de var, till i nivå med de andra vaccinproducenterna, säger Hultgård.
Men det är klart om det här med blodpropparna blir något verkligt allvarligt, då har man ett problem. Då skulle varumärket påverkas negativt, tillägger han.

Hultgård ser dock ett sådant scenario som osannolikt, sedan både Världshälsorganisationen WHO och EU:s läkemedelsmyndighet EMA än så länge står fast vid att Astra Zenecas vaccin är säkert att använda.

I Storbritannien har man ju gett elva miljoner doser av Astra Zenecas vaccin och där har man gjort bedömningen att det inte finns någon ökad risk för blodpropp. Man har ju också gjort kliniska studier på tiotusentals människor och inte sett någon sådan avvikelse, säger han.
Sannolikt kommer man inom den närmaste veckan konstatera att det här inte var kopplat till vaccinet och då tror jag det här kommer vara ytterligare en sak som Astra Zeneca kan lägga bakom sig.

Annons

Annons

"Stor plats att fylla"

På börsen verkar de flesta resonera likadant. Astra Zenecas aktie har i skuggan av den gångna veckans negativa rubriker gått upp 2 procent på en vecka och ligger därmed på i princip en oförändrad nivå sett från årsskiftet.

Johan Unnerus, senior analytiker av hälsovårdsektorn på Redeye, gör ungefär samma analys.

Astra Zenecas vaccin har fortfarande en stor plats att fylla, inte minst i områden där de ekonomiska aspekterna och kostnaderna är viktiga, säger han.

Problemen med produktionskapacitet och leveransvolymerna till EU beskriver Unnerus som i första hand en politisk fråga kopplad till exportrestriktioner i länder som USA och Storbritannien.

Det är väl där skon klämmer när det gäller produktions- och leveransmöjligheter just nu i alla fall.

Kan ha underskattat

Vad gäller risken för blodproppar vid användning av Astra Zenecas vaccin ser han det som en fråga som måste redas ut innan det går att dra några slutsatser.

De länder som har pausat vaccinet har ju gjort det för att kunna utreda risker och samband.

Huruvida det var strategiskt rätt att satsa på ett covid-19-vaccin, trots att Astra Zeneca normalt inte utvecklar vaccin, återstår att se, enligt Unnerus.

Ju mer problem och utmaningar som tillstöter desto mer kommer frågetecknen att växa. Det är möjligt att man underskattat den stora politiska och mediala uppmärksamheten runt det här, säger han.
Tabell: Så har läkemedelssektorn gått på börsen
Bolag Börsvärde i miljarder dollar Kursutveckling sedan mars 2020, procent Kursutveckling hittills i år, procent
J&J 419 +46 +1,1
Roche 288 +16 -0,4
Novartis 209 +20 -6,4
Eli Lilly 197 +75 +21,5
Pfizer 194 +31 -5,7
Abbvie 190 +72 +0,7
Merck & Co 189 +14 -8,8
Bristol-Myers Squibb 135 +32 -2,7
Amgen 134 +31 +0,5
Novo Nordisk 130 +33 +0,5
Astra Zeneca 129 +19 -0,1
Källa: Refinitiv
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!