A-
A+

Börsrally i världen efter USA-siffran

Den ovanligt höga inflationen i USA har redan pressat fram snabba och stora räntehöjningar från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed). Arkivbild
Den ovanligt höga inflationen i USA har redan pressat fram snabba och stora räntehöjningar från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed). Arkivbild
EkonomiTT

Inflationen bromsar nu in i USA. Det får också amerikanska Federal Reserve att släppa på gasen när det gäller räntehöjningar, tror bedömare.

Glädjeskutt på världens börsmarknader är den omedelbara effekten.

Annons

Annons

Efter flera månader med fortsatt höga inflationssiffror kan oktoberresultatet vara den tydliga nedgång som marknaden har hoppats på.

En nedgång till 7,7 procent jämfört med 8,2 procent i september var lägre än analytikers förväntningar. Dessutom var den så kallade kärninflationen betydligt lägre än vad som förutspåtts.

Man känner sig ju lite säkrare när man får en sådan här siffra om den absoluta inflationstoppen nu uppnåtts. Sedan handlar det om energimarknaden och kriget i Ukraina när det gäller såväl mat- som oljepriser, säger Elisabet Kopelman, SEB-ekonom med fokus på den amerikanska ekonomin.

Vägledande för Fed

Hur inflationen utvecklar sig är avgörande för hur amerikanska centralbanken Federal Reserve väljer att gå vidare med fortsatta räntehöjningar. Inför dagens besked var det inprisat från marknadshåll en höjning med 0,75 procentenheter i december.

Omedelbart efter inflationsdatan presenterats prisade marknaden i stället in drygt 73 procents sannolikhet att höjningen "bara" blir 0,50 procentenheter.

Man ska vara lite försiktig. Vi får ytterligare en inflationssiffra till innan nästa räntebesked så man ska inte sätta någon spik i kistan ännu men det är sådana här siffror som gör det, säger Kopelman.

På de ledande aktiemarknaderna märktes omedelbar effekt. Stockholmsbörsen vände en nedgång till en börsrusning på omkring 3 procent timmarna före stängning där bland annat den räntekänsliga fastighetssektorn tillhörde vinnarna.

Danske Banks analytiker Maria Landeborn uttrycker dock försiktighet.

Ett lättnadsrally här och nu, men jag tror vi kommer att få se en andra våg som inte syns ännu, säger hon och utvecklar:
Börserna tenderar att bottna mitt i en lågkonjunktur. Och vi är inte där ännu, säger hon.

Annons

Annons

Dags för svensk siffra

För svensk del kommer nästa inflationssiffra på tisdag nästa vecka. Elisabeth Kopelman poängterar att Sverige och USA är i olika faser i inflationscykeln och olika faktorer påverkar länderna där till exempel Sverige är betydligt mera påverkat när det gäller konsekvenserna av kriget i Ukraina.

USA har mera inhemska drivkrafter medan vi påverkas av mera utländska drivkrafter. Däremot påverkas vi av att Fed höjer räntan, Det sätter press på den svenska kronan gentemot dollarn och gör det dyrare att importera varor.
Men mjuka inflationssiffror från USA minskar också pressen på andra centralbanker att följa efter och höja styrräntan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.