Bostadspriserna fortsätter uppåt

Bostadspriserna fortsätter öka trots coronakrisen. Arkivbild
Bostadspriserna fortsätter öka trots coronakrisen. Arkivbild
EkonomiTT

Bostadspriserna steg i oktober, både för bostadsrätter och villor, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Priserna på fritidshus hänger också med uppåt.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Jämfört med månaden före steg priserna både på bostadsrätter och villor med 1 procent i oktober, enligt månadstalen från branschorganisationen.

I årstakt är prislyftet på bostadsrätter nu 6 procent, medan det för villor ligger på 11 procent. Även fritidshus fortsätter uppåt, i samma årstakt som villorna.

Hetast för villor

Marknaden ser hetast ut för villor i Stockholms- och Malmöområdet, enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

"Årstakterna varierar mellan 10 procent i Storgöteborg och 13 procent som gäller för både Stockholms- och Malmöområdet", skriver han.

Antalet sålda villor i oktober låg på samma nivå som ett år tidigare, medan antalet bostadsrätter ökade med 6 procent till 12 400.

Enligt Fredrik Kullman, vd på mäklaren Bjurfors Stockholm, kan oktober vara slutet på en period med prisuppgångar.

"Det är fortsatt högt tryck med aggressiva budgivningar, men det kan mycket väl vara så att vi har sett de största prisökningarna. Oron för en andra coronavåg och hur det riskerar slå mot arbetslösheten och börsen har ökat och vi vet ännu inte vad utgången i USA-valet kommer innebära för svensk ekonomi", skriver han i en kommentar.

Annons

Annons

Säljer fler bostäder

Konkurrenten Erik Olsson säger sig också se mer osäkerhet än vanligt vad gäller smittspridning och skärpta rekommendationer i Sverige. Men bostadsmarknaden känns stark.

"Vi säljer fler bostäder än någonsin och bostadspriserna är på topp. Nya behov och minskad konsumtion av annat ger nya och högre prioriteringar av boendet som gör att många vill flytta. De låga bolåneräntorna dämpar effekten av att andra faktorer försämras", skriver Erik Olsson i en kommentar.

Månadssiffrorna över bostadspriserna är framtagen av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Svensk Mäklarstatistik och bygger på över 95 procent av de bostadsaffärer som genomförs via fastighetsmäklare. Prisinformation hämtas då köpekontrakten skrivs och behöver därför inte invänta lagfartshanteringen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons