A-
A+

Bra immunsvar efter blandvaccinering

Sprutor laddade med vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Sprutor laddade med vaccin mot covid-19. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Den som först får en spruta med Astra Zenecas vaccin och sedan dos två med Pfizer-Biontechs vaccin tycks få ett minst lika bra immunitet mot covid-19 som om bägge doserna ges med Astra Zenecas vaccin.

Annons

Annons

Preliminära resultat från en spansk studie på drygt 600 personer visar att de som fick Pfizer-Biontechs covidvaccin som dos nummer två efter en första spruta med Astra Zenecas vaccin börjar producera rejäla mängder antikroppar. Det rapporterar tidskriften Nature.

I provrörsförsök bekräftade forskarna att antikropparna verkligen var effektiva, och kunde känna igen och bekämpa coronaviruset. Immunsvaret tycks bli minst lika starkt som hos de personer som fått två doser av Astra Zenecas vaccin, kommenterar forskarna. Studien ger inte svar på hur immunreaktionen är jämfört med två doser av Pfizer-Biontechs vaccin.

Resultaten, som måste bekräftas av fler studier, stämmer väl överens med både vad flera forskare förutspått och hur vaccinering fungerar för vissa andra sjukdomar, exempelvis ebola.

Att kunna blanda olika vaccin ökar möjligheterna att snabbt nå ut med vaccinering även när leveranserna från de olika tillverkarna kommer i ojämn takt. Dessutom är det aktuellt i flera fall då yngre personer fått en första dos av Astra Zenecas vaccin, innan åldersrekommendationen ändrades på grund av risken för biverkningar.

En tidigare studie av brittiska forskare har visat att blandvaccinering ger en något ökad risk för milda biverkningar, som trötthet, feber och huvudvärk.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!