A-
A+

Brad Pitt gör debut som konstnär – i Finland

Nck Cave, Thomas Houseago och Brad Pitt på Sara Hildéns konstmuseum i Tammerfors. Pressbild.
Nck Cave, Thomas Houseago och Brad Pitt på Sara Hildéns konstmuseum i Tammerfors. Pressbild.
KonstTT-AFP

Skådespelaren Brad Pitt har avtäckt sina skulpturer i sin första offentliga utställning någonsin. Och han gör det på ett konstmuseum i Finlands tredje största stad, Tammerfors.

Annons

Annons

Den "till stor del självlärda" amerikanska stjärnan visar sina skulpturer på Sara Hildéns konstmuseum som en del i en större utställning av den brittiske samtidskonstnären Thomas Houseago.

Även den australiska rockaren och poeten Nick Cave är med på ett hörn av utställningen med en keramikserie.

För Nick och mig är det här vårt första inträde i en ny värld och det känns helt rätt, sade Brad Pitt till finska Yle vid öppningsceremonin.

Pitts verk inkluderar en gjuten gipspanel som ska illustrera en pistolstrid och en serie husformade silikonskulpturer som har skjutits med ammunition av olika kaliber.

För mig handlar det om självreflektion. Det handlar om var jag har misstagit mig i mina relationer, var har jag gått fel, förklarade Pitt vid öppningen.

Den 58-årige skådespelarens oväntade besök överraskade Finland eftersom hans engagemang i utställningen inte hade meddelats i förväg.

Just därför är det här extra spännande och underbart, säger chefsintendent Sarianne Soikkonen till AFP.

Förutom att ge plats för Pitts skulpturer är den här konstutställningen Thomas Houseagos debut i Norden. Hans beslut att inkludera vännerna Cave och Pitt i utställningen formades av pandemin och "händelser i Houseagos personliga liv", enligt Soikkonen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.