A-
A+

Brand på batterifabrik – tre till sjukhus

Northvolts fabrik i Västerås. Arkivbild.
Northvolts fabrik i Västerås. Arkivbild.
OlyckaTT

En brand utbröt vid lunchtid på juldagen i batteriföretaget Northvolts lokaler i Västerås. Tre personer fördes till sjukhus efter att ha andats in rök.

Det är andra olyckan på kort tid i fabriken.

Annons

Annons

Händelsen föranleddes av en rökutveckling som uppstod från en battericell, vilket ledde till att brandlarmet och det automatiska släckningssystemet sattes i gång, uppger Jesper Wigardt, presskommunikatör på Northvolt, för TT.

Situationen är under kontroll och ingen har skadats allvarligt, meddelar han på eftermiddagen.

Polisen befarade till en början att det fanns en risk för explosioner. Initialt uppgav polisen också att det skulle ha inträffat någon form av explosion, vilket senare dementerades.

Det matchar vad vi har hört. Vi tittar på det men det handlar om en rökutveckling i en battericell, säger Jesper Wigardt.

Drabbats förut

Det är andra gången på kort tid som en olycka inträffar i batterifabriken. I början av november inträffade en liknande brand och flera personer fick uppsöka sjukhusvård.

TT: Det är andra incidenten hos er på kort tid. Hur ser ni på det?

Vi har rutiner för att hantera detta. Vi vet att det finns en sådan risk när man hanterar battericeller. Säkerhetssystemet fungerade väl med automatiskt släckningssystem, brandlarm och samarbete med lokala myndigheter.

Räddningstjänst, polis och ambulans har varit på plats. De första uppgifterna gjorde gällande att två personer skulle ha förts till sjukhus, men vid 15-tiden på juldagseftermiddagen står det klart att det handlar om tre personer.

Enligt polisen är ingen av dem allvarligt skadade.

Ytterligare 17 personer ska uppsöka sjukvården för kontroll.

Annons

Annons

"Skador kan uppstå"

Northvolts fabrik tillverkar batterier och branden inträffade i en begränsad del av byggnaden.

Stellan Jakobsson, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten, säger att vid tillverkning av battericeller kan det explodera eller börja brinna om något går fel vid tillverkningen.

De har egna system för att hantera de här händelserna, men det blir fortfarande mycket rök och skador kan uppstå, säger Stellan Jakobsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.