A-
A+

Branden i Norge under kontroll – byggnad riven

Branden i Kragerø har spridit sig till närliggande byggnader.
Branden i Kragerø har spridit sig till närliggande byggnader.
NorgeTT-NTB

Tre byggnader har brunnit i Kragerø i Vestfold og Telemark i södra Norge, ett samhälle som är känt för sin gamla träbebyggelse.

På söndagsmorgonen meddelade räddningstjänsten att branden är under kontroll.

Annons

Annons

Byggnaden där branden startade.
Byggnaden där branden startade.

En av de branddrabbade byggnaderna revs för att få kontroll på branden och de övriga två är totalskadade, säger Odd Morten Dalen, avdelningschef vid brandkåren i Kragerø, på en pressträff.

Så vitt jag känner till är ingen av dessa byggnader rödmärkta (ungefär kulturminnesmärkta), säger Grunde Wegar Knudsen, lokalpolitiker för Senterpartiet i Kragerø, på pressträffen.

Kommunen beslutade sent på lördagskvällen att stänga och evakuera hela stadskärnan, och lågorna hotade den gamla skyddade trähusbebyggelsen. Totalt evakuerades drygt ett 50-tal personer.

I byggnaden där branden inleddes syntes öppna lågor från taket.

Elva timmar

Branden bröt ut i en byggnad och spred sig under natten men efter cirka elva timmar – vid 07-tiden på söndagsmorgonen – hade man fått den under kontroll.

Brandorsaken är okänd. Räddningspersonalen förbereder uner söndagen för eftersläckningen, som väntas ta lång tid.

Räddningstjänstens omfattande insats innefattade 70–80 brandmän på plats och en grävmaskin har använts för att riva delar av en byggnad i syfte att komma åt lågorna.

Annons

Annons

"Väldigt bekymmersamt"

Ingen ska ha kommit till skada. Kommunen gick under natten upp stabsläge och öppnade ett mottagningscentrum för evakuerade på ett hotell.

Riksantikvarien Hanna Geiran sade i samband med brandutbrottet att staden har stort kulturminnesvärde.

Kragerø har en av landets 200 täta trähusmiljöer och bebyggelsen representerar vår gemensamma historia. Det är också ett fint och högt älskat område att vara i. Det är en stad som har en rik historia och den är knuten till konstnärer och sjöfart, säger hon till VG.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.