A-
A+

Brandrisk i stora delar av landet

Förra veckan bröt en skogsbrand ut norr om Mora. Arkivbild.
Förra veckan bröt en skogsbrand ut norr om Mora. Arkivbild.
VäderTT

Efter en längre period av torrt väder har risken för bränder ökat i stora delar av Sverige. Men nu närmar sig ett regnområde från väster.

Annons

Annons

SMHI har utfärdat risk för skogsbrand i Götaland, Svealand och Gävleborgs län. Dessutom är det hög risk för gräsbränder i Härjedalsfjällen, Jämtlandsfjällen och Norrbottensfjällen, där det torra fjolårsgräset fortfarande finns kvar.

Eldningsförbud har utfärdats på flera håll i södra Sverige.

Maj var en ganska blöt månad, men sedan har det varit en lägre period av torrt väder i juni som har torkat upp i skog och mark. Då är det inte ovanligt med brandrisk i stora delar av landet, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Det torra vädret ser ut att hålla i sig den närmaste tiden, med fortsatt risk för skogsbrand i Götaland och Svealand. Men under slutet av måndagen kommer sannolikt ett regnområde att röra sig in långsamt från väster, som passerar över södra delen av landet och fortsätter ut över Östersjön under onsdagen.

Det är osäkert hur kraftigt det blir. På en del håll ser det ut att bli 1–5 millimeter. Men om vi har tur, får man kanske säga, så kan det bli 10–20 millimeter på vissa platser. Det finns ju ett behov av regn nu, säger Alexandra Ohlsson.

TT: Går det att säga något om midsommarvädret?

Där är det lite osäkerhet i prognosen, men som det ser ut nu kommer den varmaste luften att ha pressats bort. Fast det kan ändå bli upp mot 20 grader mitt på dagen i stora delar av landet, även Norrlands kust och inland, lite svalare i fjällen, säger Alexandra Ohlsson.
Det lutar mot växlande molnighet och kanske någon skur på vissa håll – en klassisk midsommar, tillägger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!