A-
A+

Brasiliansk stad en oas efter massvaccination

En sjukvårdsanställd förbereder en vaccindos i Brasilien. Arkivbild.
En sjukvårdsanställd förbereder en vaccindos i Brasilien. Arkivbild.
BrasilienTT-Reuters

En mindre stad i den brasilianska delstaten São Paulo har förvandlats till en oas sedan nästan samtliga vuxna vaccinerats mot covid-19 och antalet nya dödsfall har sjunkit med 95 procent, rapporterar TV Globo.

Annons

Annons

Annons

Annons

Med över 460 000 dödsfall till följd av covid-19 har Brasilien världens näst högsta dödstal i absoluta tal, efter USA, under pandemin.

I staden Serrana, med 45 000 invånare, var spridningen av coronaviruset på uppgång, när forskare från Instituto Butantan började vaccinera befolkningen som en del i en studie. Det forskarna såg var att spridningen av coronaviruset på allvar avtog när 75 procent av invånarna hade vaccinerats.

Forskarna delade in staden i fyra områden för att ta reda på var tröskeln ligger för att stoppa spridningen av viruset. Efter att invånarna i tre av områdena hade fått sin andra dos vaccin avtog smittspridningen.

Andelen sjukdomsfall där de smittade uppvisade symptom föll med 80 procent och antalet sjukhusinläggningar minskade med 86 procent, samtidigt som dödsfallen gick ner med 95 procent, enligt data från Instituto Butantan som TV Globo har tagit del av.

En liknande studie genomförs i staden Botucatu, också den i São Paulo. Där ska de 148 000 invånarna vaccineras med Astra Zenecas vaccin.

Invånarna i Serrana har vaccinerats med vaccinet Coronavac, som har utvecklats av kinesiska Sinovac Biotech, men som tillverkas i Brasilien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!