Brasilianskt lappkast om skydd av regnskogen

Brasiliens president Jair Bolsonaro i samspråk med vicepresident Hamilton Mourão vid en ceremoni i presidentpalatset i Brasília i fredags.
Brasiliens president Jair Bolsonaro i samspråk med vicepresident Hamilton Mourão vid en ceremoni i presidentpalatset i Brasília i fredags.
BrasilienTT-AFP

Brasiliens miljödepartement utlöste en kritikstorm då man på fredagen meddelade att alla insatser mot bränder och skövling i Amazonas ska upphöra på grund av budgetnedskärningar – bara för att kort därpå göra en helomvändning.

Annons

Annons

"Från och med måndag natt kommer alla insatser för att bekämpa illegal skövling i Amazonasregionen och alla insatser mot bränder i Pantanals våtmarker och andra regioner att stoppas", löd det första uttalandet. Miljödepartementet hänvisade då till att finansdepartementet frusit omkring 60 miljoner real (närmare 100 miljoner kronor) av två miljömyndigheters medel vilket skulle tvinga dem att avbryta sin verksamhet.

Efter omfattande kritik gick vicepresident Hamilton Mourão ut och sade att miljöminister Ricardo Salles agerat överilat och att det inte skulle bli några budgetnedskärningar.

Därpå meddelade miljödepartementet i ett nytt uttalande att finansieringen säkrats och att verksamheten kommer fortgå som vanligt.

Enligt Mourão beror förvirringen på en begäran från president Jair Bolsonaros kansli till samtliga departement om att frigöra medel till regeringens stödutbetalningar till fattiga som drabbats hårt av coronakrisens ekonomiska konsekvenser. Begäran skulle inte uppfattas som tvingande, enligt Mourão.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons