-
+

Brasilienvirus i Sverige – "mycket oroande"

Jakt på virusmutationer vid Region Skånes labb i Lund. Arkivbild.
Jakt på virusmutationer vid Region Skånes labb i Lund. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Den brasilianska varianten av coronaviruset har nu upptäckts i Sverige. Ett mindre klusterutbrott har konstaterats i Region Gävleborg.

Vi är mycket oroade över det här, säger Shah Jalal, smittskyddsläkare i regionen.

Nya rekommendationer till allmänheten är på gång.

Annons

Annons

Region Gävleborg är en av dem som sedan vecka 4 skickar samtliga positiva covid-tester på fördjupad analys. Den 19 februari konstaterades att fyra personer i Gävleborg burit på den brasilianska virusvarianten.

De här personerna var sjuka med lindriga symptom i slutet av januari och testade positivt för covid-19. En fördjupad analys visade att de bar på den brasilianska varianten, säger Shah Jalal.

Ingen resekoppling

Det handlar om fyra personer med koppling till varandra. Samtliga mår bra och behöver ingen sjukvård, enligt regionen.

Enligt regionen är det första gången den brasilianska virusmutationen konstaterats i Sverige, och det finns ingen koppling till någon resa till Brasilien. Än så länge vet man lite om källan till just det här klusterutbrottet men fördjupade analyser och smittspårning pågår.

Personerna har inte varit utomlands men de har varit utanför Gävleborgs län, säger Shah Jalal.

Han tycker att utvecklingen är mycket oroväckande.

Vi har en redan stor samhällsspridning av den brittiska virusvarianten, säger Shah Jalal.

Kunskapen om den här virusvarianten är än så länge begränsad men virusstammen misstänks vara mer smittsam. Det är oklart om den leder till allvarligare sjukdom.

Annons

Annons

Flera mutationer

Shah Jalal ser att det finns anledning att ytterligare skärpa råden till allmänheten och nya särskilda rekommendationer är på gång i regionen.

På måndag kommer vi med nya rekommendationer men jag kan inte gå in på några detaljer just nu, säger han.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen noga.

Det är en variant som tycks ha en god anpassning och kommer att fortsätta att spridas globalt, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

Följer tre varianter

Karin Tegmark Wisell pekar på vikten att ha en smittspårning som fungerar för alla virusvarianter. Myndigheten följer nu särskilt tre virusvarianter. Förutom den brasilianska är det även den brittiska och den sydafrikanska.

Hon säger att det nu inte finns några tecken på en omfattande spridning.

Men det kan ju ske förändringar snabbt.

Den brasilianska varianten har liknande genetiska förändringar som den sydafrikanska, säger Karin Tegmark Wisell.

Det finns inga underlag för hur vaccin fungerar på den varianten som först upptäcktes i Brasilien, men för den sydafrikanska finns det indikationer på en viss påverkan på vaccinationseffekten.

Man kan anta att det finns en risk för att även den brasilianska har lite sämre vaccineffekt. Men det är ju fortfarande så att det finns en effekt av vaccinet, säger hon.

Utbrott i Västmanland

Den brittiska varianten är nu vanligt förekommande i Sverige. Den sydafrikanska varianten ligger bakom ett utbrott bland annat i Västmanland.

De tre mutationerna har skapat oro då vissa studier pekat på att de har en högre smittsamhet.

Att det uppstått mutationer är högst väntat då virus förändrar sig hela tiden, men de nya varianterna har också väckt en viss oro kring effekten av de vacciner som hittills utvecklats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss