A-
A+

Bredare flaskhalsar mellan norr och syd

Mindre trångt i ledningarna. Arkivbild.
Mindre trångt i ledningarna. Arkivbild.
EkonomiTT

Begränsningarna av el från norr till södra Sverige förbättrades i fjol med en tiondel. Det motsvarar en halv kärnkraftsreaktor, enligt Svenska kraftnät.

Det har stor betydelse för priset, säger driftchef Erik Ek.

Annons

Annons

Uppgraderade apparatur, bättre nyttjande av elnätet och ett bättre samarbete kring underhållsåtgärder av nät och elproduktion, främst kärnkraftsreaktorer. Det är några av de åtgärder Svenska kraftnät lyckades få till under fjolåret.

Man kan jämföra med om det är trångt på E4:an så får man använda vägarna runt omkring, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.

Därmed förbättrades överföringskapaciteten av el med motsvarande en halv kärnkraftsreaktor, mellan norra delen av landet, där det råder ett stort överskott, till södra halvan där förbrukningen är större än elproduktionen.

Ännu värre

Men där flaskhalsavgifter blivit ett ord som varje svensk numera har lärt sig, kan man ju fråga sig varför prisskillnaderna mellan norr och syd skenat om överföringen blivit bättre?

Om vi inte hade lyckats höja kapaciteten hade det varit ännu sämre, säger Erik Ek.
Att de europeiska priserna sköt i höjden är anledningen till de höga priserna i södra Sverige, fortsätter han.

Det finns utsikter för att det kan bli ännu något bättre.

Vad vi kan se nu så har vi högre kapacitet i början av året, säger Erik Ek.

Men även om elmotorvägarna byggdes ut så elen skulle kunna flöda fritt åt alla håll så är det inte säkert att elpriserna skulle bli så mycket lägre. Alla fyra elområden i Sverige skulle förmodligen då få samma pris, men prissmittan från Europa skulle förmodligen bestå, i alla fall när det finns ledig kapacitet kvar i kablarna fram och åter till Europa, enligt Erik Ek.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.