Brennan tog andra raka – överlägsen på 10 km

Rosie Brennan, här under lördagens sprint, tog på söndagen sin andra raka världscupseger, när hon vann 10 kilometer fristil i Davos.
Rosie Brennan, här under lördagens sprint, tog på söndagen sin andra raka världscupseger, när hon vann 10 kilometer fristil i Davos.
SkidorTT

När nordborna är borta dansar Rosie Brennan fram i spåren.

På söndagen tog amerikanskan sin andra seger på två dagar i längdvärldscupen, när hon vann 10 kilometer fristil.

Annons

Annons

Annons

Annons

Många av världens bästa distansåkare saknas i Davos den här helgen. På grund av coronapandemin har Sverige, Norge och Finland valt att stå över årets återstående världscuptävlingar, och det syns såklart tydligt i resultatlistorna.

Och utan giganter som Therese Johaug på plats ges nya stjärnor chansen att skina.

Som Rosie Brennan, till exempel.

På lördagen tog hon en skrällartad seger i sprinten – hon hade tidigare en 15:e-plats som bäst i sprint – och på söndagen slog amerikanskan till igen.

Brennan tog hem också 10 kilometer fristil. Och hon gjorde det i stor stil. 32-åringen – som normalt sett är bättre just på distans och som förra månaden var totalfemma i den inledande minitouren i finländska Ruka – var hela 34 sekunder före tvåan Julia Stupak, Ryssland, och ytterligare 6,5 sekunder före trean, ännu en amerikanska, Hailey Swirbul.

Före den här helgen hade Rosie Brennan två pallplatser i stafett som enda toppresultat i världscupen. Individuellt hade hon som bäst en handfull topp 10-noteringar.

Nu har hon plötsligt två individuella världscupsegrar på två dagar – om än tagna under mycket speciella förutsättningar.

Herrarnas 15 km i fri stil blev en rysk uppvisning. Samtliga platser på prispallen togs av ryssar – och det i den här ordningen: Alexander Bolsjunov, Andrej Melnitjenko och Artem Maltsev.

Dessutom kom Ivan Jakimusjkin fyra.

Jag är glad att vi lyckades så bra. Vi har en bra konkurrens i laget, sade Bolsjunov i SVT:s sändning.

Hans segermarginal var till slut 32,2 sekunder.

Svenskar, norrmän och finländare avstod även från att delta i herrloppet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons