A-
A+

Brett stöd för coronapass i Danmark

Statsminister Mette Frederiksen.
Statsminister Mette Frederiksen.
DanmarkTT-Ritzau

Antalet sjukhusinlagda med covid-19 i Danmark ökar kraftigt.

Nu vill regeringen återigen klassa covid-19 som en samhällskritisk sjukdom.

Annons

Annons

Utvecklingen är oroande, säger statsminister Mette Frederiksen (S) på en presskonferens på måndagskvällen.
Epidemikommissionen har rekommenderat regeringen att vi kategoriserar corona som en samhällskritisk sjukdom igen och inför coronapass.

För passet ska kunna införas på nytt krävs det att covid-19 kategoriseras som en samhällskritisk sjukdom. Regeringen kommer att lägga fram det förslaget för folketinget på tisdagen.

Regeringen får brett stöd. Samarbetspartierna Enhedslisten, SF och De Radikale meddelade senare på kvällen att de kommer att rösta för förslaget. Det kommer även borgerliga Venstre att göra.

Restauranger och sjukhus

Krav på coronapass ska införas på utvalda ställen, bland annat på restauranger inomhus, nattklubbar och besökare på sjukhus och vårdcentraler. Det ska också gälla för arrangemang inomhus med fler än 200 personer och utomhus för fler än 2 000 personer.

Jag tycker att det är lätt att leva med coronapasset. Det ger en trygghet när man går på biograf eller en konsert om man vet att de andra är vaccinerade eller har testat negativt, säger Mette Frederiksen.

Hon uppmanar alla dem som inte är vaccinerade att göra det nu.

Annons

Annons

Överväger andra åtgärder

Frederiksen säger att regeringen överväger "ytterligare åtgärder" för de som är ovaccinerade. Hon vill inte närmare gå in på vad det innebär.

Jag kan inte nog poängtera hur orimligt det är att en liten grupp potentiellt förstör för de flesta av oss. Det finns ingen ursäkt för att inte ta vaccinet.

På en månad har antalet sjukhusinlagda med covid-19 trefaldigats. På måndagsmorgonen var antalet uppe i 303, varav 36 på intensivvårdsavdelning. Det är det högsta antalet inlagda sedan den 15 februari.

Antalet nysmittade är över 2 000 för femte dagen i rad.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.