A-
A+

Brev till väljare kan öka valdeltagandet

Brev till väljare kan användas för att öka valdeltagandet, enligt en ny rapport från Sveriges kommuner och regioner. Arkivbild.
Brev till väljare kan användas för att öka valdeltagandet, enligt en ny rapport från Sveriges kommuner och regioner. Arkivbild.
SamhälleTT

Brev och sms är effektiva verktyg för att få upp valdeltagandet. Det visar en ny rapport från Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Annons

Annons

I rapporten, som har tagits fram av Göteborgs universitet på uppdrag av SKR, har en översikt gjorts av den statsvetenskapliga forskningen där olika fältexperiment använts för att se om dessa kan öka valdeltagandet.

"Sverige har ett av världens högsta valdeltagande. Men trots det höga valdeltagandet finns det stora skillnader, såväl mellan kommuner, mellan valdistrikt i kommuner som mellan olika grupper av väljare", säger Lena Langlet, sektionschef på SKR, i ett pressmeddelande.

Forskarna har tittat särskilt på Danmark, Norge, Italien, Storbritannien och Frankrike samt USA.

I Danmark och i Norge har olika sorters brev med information om valet och argument för varför man ska rösta lett till en ökning i valdeltagandet på mellan 0,4 och 7 procentenheter bland unga och väljare med utländsk bakgrund.

"Även om den norska respektive danska kontexten inte är rakt översättningsbar till den svenska är slutsatsen att välutformade brev är en mobiliseringsmetod som kan användas för att öka valdeltagandet i vissa grupper. Oftast har effekten av metoden varit större i grupper med lägre sannolikhet att rösta och i flera fall åtminstone gett ett par procentenheters ökning i valdeltagande", säger Lena Langlet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.