Brexit-samtal avgörs efter toppmöte

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (närmast) och permanente rådsordföranden Charles Michel ska tala med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under onsdagskvällen. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen (närmast) och permanente rådsordföranden Charles Michel ska tala med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under onsdagskvällen. Arkivfoto.
BrexitTT:s korrespondent

EU räknar med fortsatta försök att nå ett avtal om Storbritannien om handel och andra samarbeten efter brexit. Britterna bestämmer sig efter veckans EU-toppmöte.

Annons

Annons

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och permanente rådsordförande Charles Michel gjorde sig på onsdagseftermiddagen redo för ett gemensamt webbmöte med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Mötet hålls inför veckans toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer där brexitfrågan blir ett av huvudämnena på torsdag och fredag.

Johnson har tidigare öppnat för att han kan tänka sig ett avtalslöst läge om ingen överenskommelse om bland annat handeln och fisket finns på bordet till den 15 oktober.

Fler förhandlingar?

Från brittisk sida flaggas ändå för att det mycket väl kan bli en fortsättning på förhandlingarna. Enligt en källa med djup insyn i samtalen tycker britterna fortfarande att man inte fått tillräckligt bra erbjudanden från EU-sidan. Ändå kommer London att invänta stämningen kring veckans EU-toppmöte innan man bestämmer sig för hur man ska gå vidare.

Även onsdagskvällens webbsamtal spelar in.

Han (Johnson) kommer att behöva ta beslut om nästa steg efter toppmötet på basen av samtalen med ordförande von der Leyen och efter vad förhandlingsgruppen rekommenderar, säger en brittisk talesman enligt nyhetsbyrån Reuters.

Fortsatt är det kring fisket, frågan om rättvisa produktionsvillkor och tvistelösningssystemet som Storbritannien och EU har svårt att enas.

Annons

Annons

"Intensifiera"

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder under övergångsregler fram till den 31 december. Till dess hoppas EU och Storbritannien ha förhandlat fram nya avtal om handel, fiske och andra samarbeten. Än så länge har dock diskussionerna gått ytterst trögt.

EU:s stats- och regeringschefer väntas vid toppmötet konstatera att framstegen hittills inte är tillräckliga.

Toppmötet väntas mana EU:s chefsförhandlare Michel Barnier att "intensifiera förhandlingarna med målet att se till att en överenskommelse kan tillämpas från den 1 januari 2021", heter det i ett utkast till uttalande från mötet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons