A-
A+

Bris öppet dygnet runt på barns begäran

Samtalen till Bris har ökat under coronapandemin. Arkivbild.
Samtalen till Bris har ökat under coronapandemin. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Bris slog nyligen larm om att samtalen från unga som mår dåligt har ökat kraftigt under pandemin. Nu ska organisationen hålla sin telefonlinje och chatt öppen dygnet runt, på barns begäran.

Annons

Annons

Barns samtal om ångest, familjekonflikter och våld har ökat kraftigt under pandemin. Det visar årsrapporten från Bris för 2020 som släpptes i förra veckan, som TT tidigare rapporterat om.

Nu meddelar Bris att de öppnar sin telefonlinje för barn och unga via numret 116 111 dygnet runt från den 15 mars. Det kommer även att finnas en dygnet runt-öppen chatt att vända sig till.

Det är en historisk satsning. Det har inte funnits något sådant här stöd som varit öppet på det här sättet i Sverige tidigare, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.

Ökad allvarlighetsgrad

Telefonlinjen och chatten bemannas liksom tidigare av psykologer och socionomer. Om situationen bedöms vara akut kan Bris också hjälpa till att få kontakt med exempelvis SOS Alarm eller socialjour.

Magnus Jägerskog berättar att den nattöppna tjänsten planerades redan innan pandemin och att den har sin bakgrund i att de flesta samtalen till Bris handlar om psykisk ohälsa.

Vi ser att allvarlighetsgraden i samtalen har ökat väsentligt de senaste fem åren. Vi vet också att många barn och unga mår som sämst på småtimmarna och då är det viktigt att veta att det finns hjälp att få. För en del barn kan det vara livsavgörande.

Annons

Annons

Angelägen satsning

Bris har gjort kartläggningar av vad barn önskar. Organisationen har dessutom sett att många redan i dag hör av sig under natten.

Efterfrågan på tjänsten kommer från barn själva. Vi ser det också som en rättighetsfråga, att barn ska ha tillgång till stöd dygnet runt. I den samhällsutveckling vi ser med ökad psykisk ohälsa bland barn och unga, vilket blivit extra tydligt under pandemin, känns satsningen särskilt angelägen, säger Magnus Järeskog.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!