A-
A+

Brist på behandling till sexköpare

Det saknas vårdmöjligheter för män som köper sex. Arkivbild.
Det saknas vårdmöjligheter för män som köper sex. Arkivbild.
VårdTT

I takt med att polisen trappat upp insatserna mot prostitution är det allt fler män som söker hjälp för att sluta köpa sex.

Annons

Annons

Förra året greps och lagfördes över 450 sexköpare, något som är rekord. Men hjälp är svårt att få, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Nästan hundra misstänkta sexköpare greps under en insats mot sexhandeln i Stockholm i maj. En majoritet av dessa ville efteråt ha hjälp i form av samtalsstöd, men den typen av specialiserad behandling för sexköpare saknas i stora delar av landet.

Det behövs ju, det är ett stort problem och prostitution finns ju inte bara i storstäder, det finns ju runt om i landet, säger Marie Johansson, som arbetar med samtalsstöd vid Kast-mottagningen i Stockholm, till Ekot.

Idag finns Kast-mottagningar endast i sju kommuner och verksamheten är frivillig. Kast står för "köpare av sexuella tjänster" och tar emot män som vill sluta köpa sex eller få hjälp med andra problematiska sexuella beteenden. Även anhöriga erbjuds stöd på mottagningarna.

I en pilotstudie vid Kast-mottagningen i Göteborg svarar de män som deltar att behandlingen har hjälpt dem att sluta köpa sex.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!