A-
A+

Brist på personal: Äldres bad "hoppas över"

Städningen får stryka på foten när tiden inte räcker till. Arkivbild.
Städningen får stryka på foten när tiden inte räcker till. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Det råder personalbrist i den danska äldrevården. Pandemin, ett hårt pressat sjukvårdssystem och brist på sjuksköterskor gör att flera kommuner inte kan erbjuda den hjälp medborgarna behöver.

Annons

Annons

Minst sju kommuner som den danska public service-bolaget DR pratat med har tvingats skära ned på tjänster inom äldrevården och ännu fler säger att det kan bli aktuellt.

Benedikte Kjær, borgmästare i Helsingörs kommun, säger att man saknar så många medarbetare att det inte finns tid för allt.

Det betyder att städning kan skjutas upp, att personliga vårduppgifter som till exempel bad hoppas över.
Just nu finns det ingen annan lösning, för vi har inte medarbetare så att det räcker.

Lediga tjänster

Benedikte Kjær säger att kommunen har lediga tjänster och pengar för att betala medarbetare som skulle kunna få tjänsterna.

Vi har också sett till att det finns möjlighet att ta in vikarier, men det finns inte tillräckligt med vikarier för att klara uppgifterna som ska utföras.
Så vi klarar bara de uppgifter som är livsnödvändiga.

En orsak till den pressade situationen är att fler uppgifter flyttats från sjukhusen till kommunerna, förklarar hon.

Och det är en bra utveckling, men om du inte ser till att kompetensen och finansieringen följer med blir vården i kommunerna väldigt, väldigt pressad.
När vi samtidigt saknar medarbetare och är pressade av corona och sjuksköterskekonflikten så är det så många faktorer tillsammans att allt börjar rasa samman.

Annons

Annons

"Bortskurna in till skelettet"

Michael Teit Nielsen vid äldreorganisationen Ældre Sagen fruktar att äldre människor i stort behov av hjälp kommer att drabbas.

Tjänsterna är bortskurna in till skelettet och om de uteblir fullständigt kommer det att märkas tydligt hos hemtjänstbrukarna.

Även Ringsted, Kalundborg, Sorø, Lolland, Gladsaxe och Haderslev uppger att de måste dra ned på tjänsterna i äldrevården. DR Nyheder har inte haft möjlighet att kontakta alla kommuner, så det kan röra sig om fler.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.