A-
A+

Brist på populärt covidläkemedel i Danmark

Det börjar bli ont om Xeduvy i Danmark. Arkivbild.
Det börjar bli ont om Xeduvy i Danmark. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Covidläkemedlet Xeduvy med det verksamma ämnet sotrovimab börjar bli en bristvara på danska sjukhus.

Annons

Annons

Just nu har vi relativt lite. Det gör att vi börjar minska användandet så att bara patienter som löper högst risk kan få det, säger Jan Gerstoft, professor vid Köpenhamns universitet och överläkare vid infektionskliniken på Rigshospitalet.

Enligt honom är sotrovimab effektivt för att förhindra inläggningar.

Studier har visat att behandlingen kan förhindra sjukhusinläggningar med 85 procent, säger Jan Gerstoft, och tillägger att det även visat sig effektivt mot omikronvarianten.

I dagsläget finns endast 850 behandlingar kvar på landets största apotek, som levererar mediciner till landets sjukhus. I Huvudstadsregionen, en av Danmarks fem vårdregioner, har man nu känt sig tvungen att börja prioritera vilka som kan få behandling med läkemedlet.

Det är absolut ett problem, för vi vill gärna ge det till så många som möjligt, men vi har inte möjligheten just nu, säger Gerstoft till DR.

Läkemedlet ges tidigt under en coronavirusinfektion, till exempel till personer som har ett försvagat immunförsvar och därför inte producerar tillräckligt med antikroppar efter vaccination.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.