Elfvings Matblogg
Sveriges Mästerkock är internationell
Ulf Elfving
Trots att trenden de senaste åren har varit en generellt sjunkande köttkonsumtion så ökar efterfrågan på svenskt kött och svenska charkuterier.
Problemet är att allt färre vill göra grovjobbet på slakteriet.
Annons
Annons
Bristen på arbetskraft är omfattande samtidigt som möjligheten att utbilda sig inom kött och chark är näst intill obefintlig, skriver företrädare för branschen på Svenska Dagbladets debattsida.
Den sista gymnasieutbildningen inom styckning, slakt och chark lades ned i höstas och branschen står inför stora pensionsavgångar inom en snar framtid.
När för få utbildas och bristen på kompetens växer, ökar också beroendet av bemanningsföretag med utländsk arbetskraft, skriver företrädarna för bland annat Kött- och charkföretagen och Livsmedelsarbetareförbundet, som menar att det offentliga har brustit i ansvaret för att säkra framtida kompetens.
"För branschen har detta blivit en strukturell utmaning med dyr arbetskraft, svårigheter att utveckla verksamheten med för lite egenanställd personal och en sårbarhet när den fria rörligheten begränsas under pandemin", heter det i debattartikeln.
För att vända utvecklingen och säkra svensk kött- och charkproduktion krävs satsningar på ett nationellt kompetenslyft för att öka tillförseln av ny arbetskraft och behålla och utveckla redan anställd personal.
Annons
Annons
Be om att bli uppringd
Genom att klicka vidare så godkänner du att bli uppringd på det telefonnummer du anger.
Mejla oss
Genom att klicka vidare så godkänner du att vi hör av oss på den e-post du anger.