A-
A+

Britney Spears: "Den bästa dagen någonsin"

Britney Spears. Arkivbild från 2018.
Britney Spears. Arkivbild från 2018.
MusikTT

"Jag tror att jag kommer att gråta resten av dagen!!!! Den bästa dagen någonsin."

Så skrev Britney Spears på Instagram när det stod klart att förmyndarskapet över henne upplöses med omedelbar verkan.

Annons

Annons

Britney Spears advokat Mathew Rosengart utanför domstolen i Los Angeles.
Britney Spears advokat Mathew Rosengart utanför domstolen i Los Angeles.
Britney Spears fans vid domstolen på fredagen.
Britney Spears fans vid domstolen på fredagen.

Efter över 13 år som omyndigförklarad upplöste en domstol i Los Angeles förmyndarskapet över popstjärnan Britney Spears på fredagen.

Utanför domstolsbyggnaden jublade en stor skara fans som hade samlats.

Det här är inte bara ett stort ögonblick för Britney. Hon har även hjälpt till att rikta ljuset inte bara mot detta förmyndarskap – som korrumperades av hennes far James (Jamie) Spears – utan mot förmyndarskap i allmänhet, säger popstjärnans advokat Mathew Rosengart vid en presskonferens utanför domstolen.

Sammanbrott

Spears har stått under förmyndarskap sedan 2008, då hon efter en rad sammanbrott inte ansågs vara förmögen att ta hand om sig själv. Fram till 2019 var pappan formell förmyndare över både Britney Spears som person och hennes tillgångar. Sedan 2019 har han delat kontrollen över dotterns tillgångar med en stiftelse, medan Jodi Montgomery, medarbetare till Britney Spears, har varit förmyndare över hennes person.

I slutet av september avlägsnades hennes far, Jamie Spears, som förmyndare, men själva arrangemanget stod kvar.

Vad som händer med Britney nu – och det här är första gången på över ett decennium som man kan säga detta – är upp till Britney, säger Rosengart, men lägger till att man har skapat ett skyddsnät för henne – både ekonomiskt och personligt.

Annons

Annons

Misstänkt förskingring

Frågan återstår om pappan ska utredas vidare. Jamie Spears anklagas bland annat för att ha förskingrat pengar ur dotterns förmögenhet. Det är upp till Britney Spears att bestämma om hon vill gå vidare med det, säger Rosengart.

Pappan nekar till alla anklagelser och säger att han alltid har agerat med dotterns bästa för ögonen.

De senaste åren har oroliga fans kraftsamlats under hashtaggen "freebritney". Flera dokumentärer om stjärnans liv har nyligen också tagit upp frågan om förmyndarskapet, och i somras vittnade hon för första gången offentligt om sin situation.

I ett känslofyllt tal i en domstol i Los Angeles i juni bad Britney Spears om att förmyndarskapet ska avslutas så att hon kan få sitt liv tillbaka.

Jag känner inte att jag kan leva fullt ut, sade hon och berättade bland annat att hon dagligen gråter, att hon har tvingats att arbeta mot sin vilja, att hon behandlats med läkemedlet litium mot sin vilja samt att hon hindrats från att ta ut sin spiral och därmed även från att skaffa barn med sin pojkvän.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.