A-
A+

Britter på väg att evakueras från Sudan

Enligt den brittiske utrikesministern James Cleverly har landet inlett evakueringen av de brittiska medborgare som fortfarande befinner sig i Sudan. Arkivbild.
Enligt den brittiske utrikesministern James Cleverly har landet inlett evakueringen av de brittiska medborgare som fortfarande befinner sig i Sudan. Arkivbild.
SuuanTT

Storbritannien har påbörjat evakueringen av de 4 000 brittiska medborgare som fortfarande finns kvar i Sudan.

Landets regeringen har fått hård kritik för att tidigare endast ha evakuerat ambassadpersonal.

Annons

Den brittiske utrikesministern James Cleverly skriver på Twitter att landet nu inlett evakueringen av de brittiska medborgare som fortfarande befinner sig i Sudan.

Vi har börjat kontakta medborgare direkt och tilldelar dem flygavgångar ut ur landet, twittrar Cleverly.

Beskedet kommer efter att de stridande parterna, armén och paramilitära RSF, kommit överens om en tre dygn lång vapenvila.

Kritik mot brist på hjälp

Storbritannien har bland det högsta antalet utländska medborgare i Sudan. 4 000 britter bor i landet, och 2 000 av dessa har begärt hjälp.

Den brittiska regeringen har också fått hård kritik för att man hittills endast evakuerat ambassadpersonal och deras familjer från det konfliktdrabbade landet.

Enligt dagens besked kommer brittiska medborgare nu att kunna flygas ut med militärplan från ett flygfält norr om landets huvudstad Khartum. Familjer med barn, äldre och familjemedlemmar med medicinska problem prioriteras i insatsen.

Varnar för evakueringsstopp

Samtidigt varnar det brittiska utrikesdepartementet för att det mycket osäkra läget i landet kan leda till ett stopp för evakueringen – och uppmanar de britter som befinner sig i landet att endast bege sig till flygfältet om de kallats dit.

Sedan i lördags har över 4 000 människor lämnat Sudan i evakueringar, organiserade av ett stort antal länder.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.