A-
A+

Britterna fick franska gener på bronsåldern

Ett skelett från bronsålderns England. Dna från sådana fynd har avslöjat att en invasion för 3 000 år sedan från det som i dag är Frankrike medförde att de ursprungliga invånarna trängdes undan.
Ett skelett från bronsålderns England. Dna från sådana fynd har avslöjat att en invasion för 3 000 år sedan från det som i dag är Frankrike medförde att de ursprungliga invånarna trängdes undan.
VetenskapTT

Forskare har upptäckt spår av en tidigare okänd invasion av de brittiska öarna för 3 000 år sedan.

Invasionen blev förödande för den ursprungliga befolkningen. Hälften av öbornas gener byttes ut, och ersattes av gener från det som i dag är Frankrike. Möjligen förde inkräktarna också med sig de keltiska språken till öarna.

Annons

Annons

Det framgår av en genetisk studie som publiceras i tidskriften Nature. Forskarna bakom studien har analyserat dna från 793 skelett från perioden mellan år 1 300 och 800 före Kristus, i slutet av bronsåldern.

Analyserna ger belägg för en massiv inflyttning av människor med samma typ av dna som invånarna på den franska sidan av Engelska kanalen hade på den tiden. Vad mer är, de franska inkräktarna tycks ha varit militärt överlägsna. För snarare än att beblanda sig med de lokala människorna, trängde de undan dem. Cirka 50 procent av invånarnas arvsmassa byttes ut när franska gener ersatte de ursprungliga brittiska.

Keltiska erövrare

Upptäckten kan också ha kastat ljus över språkhistorien på de brittiska öarna. När romarna erövrade Västeuropa och så småningom det som i dag är England årtiondena före och efter Kristi födelse, talades keltiska språk över hela området. Det har varit okänt hur dessa spreds över till öarna, men den nyupptäckta invasionen kan ge ett möjligt svar. De franska erövrarna talade sannolikt ett keltiskt tungomål, vilket snart ersatte britternas tidigare språk.

Annons

Annons

Många invasioner

Det var inte första gången som de brittiska öarna invaderades av främlingar, och inte heller den sista. För 4 500 år sedan trängde hästburna nomader från stäpperna i östligaste Europa in i Centraleuropa. Ganska snart tog de sig över Engelska kanalen och erövrade allt land på öarna. Uppenbart var erövringen våldsam – inom några få hundra år hade den tidigare stenåldersbefolkningen så gott som utplånats.

Men nomadättlingarna fick inte sitta så länge på makten. De ersattes själva av de keltiska erövrarna – som i sin tur i hög grad ersattes av anglerna och saxarna när dessa tog över öarna på 400-talet. Även den erövringen tycks delvis ha haft karaktären av folkmord. Dagens britter bär nämligen i huvudsak på anglosaxiska gener.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.