A-
A+

Brittisk besättningsman häktad – förnekar brott

Kustbevakningen var i går på plats vid den sjunkande Karin Høj.
Kustbevakningen var i går på plats vid den sjunkande Karin Høj.
OlyckorTT

Den man som anhållits för fartygsolyckan på Östersjön har häktats.

Mannen, en brittisk medborgare i 30-årsåldern, misstänks för grovt sjöfylleri och vållande till annans död i samband med olyckan.

Annons

Annons

Vi är givetvis missnöjda, jag ska prata med min klient hur vi ska göra. Det är inte alls omöjligt att vi överklagar det här beslutet, säger försvarsadvokat Fredrik Kjellin till TT.

Mannen häktades vid Malmö tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död.

Britten, som följde förhandlingen via länk, har hittills bara erkänt vårdslöshet av normalgraden. Vad vårdslösheten består i – eller huruvida den misstänkta mannen haft alkohol eller droger i kroppen – vill försvaret inte kommentera.

Ifrågasatte domstolen

Häktningsförhandlingen vid Malmö tingsrätt försenades då mannens försvar inledningsvis ifrågasatte om svensk domstol ens har rätt att pröva frågan då svensk jurisdiktion inte gäller där olyckan geografiskt inträffade. Olyckan inträffade i svensk ekonomisk zon – men inte på svenskt territorialvatten, enligt åklagaren.

Efter överläggning beslutade domstolen att den var behörig, och den påföljande häktningsförhandlingen fortsatte bakom stängda dörrar.

Mannen är besättningsman på fartyget Scot Carrier, som natten mot måndagen krockade med det danska fraktfartyget Karin Høj på Östersjön, mellan Ystad och Bornholm. Det danska fartyget kapsejsade och hamnade upp och ned i vattnet. En av de två män som fanns ombord på fartyget hittades senare död. Den andre saknas fortfarande.

Tidigare satt även en kroatisk man i 55-årsåldern anhållen, men han släpptes i onsdags.

Annons

Annons

Minskat oljeläckage

Det danska fartyget, som bogserats närmare land, har börjat sjunka. Nu står haveristen med aktern mot botten och stäven ovanför vattenytan. När fartyget rörde sig och skiftade läge läckte en mindre mängd olja ut, skriver Kustbevakningen i ett pressmeddelande.

"Sedan i går (onsdag) har utflödet av olja avtagit. Inriktningen kommande dygn är att säkra att inte mer läcker ut", säger räddningsledare Fredrik Gustafsson.

Bärgningen av Karin Høj kommer att inledas under fredagsmorgonen och planen är att fartyget ska föras till Danmark.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.