A-
A+

Brittisk brist på pasta, bensin – och vinyl

Vinylskivan är populär igen – men svår att få tag på för brittiska skivköpare. Arkivbild.
Vinylskivan är populär igen – men svår att få tag på för brittiska skivköpare. Arkivbild.
MusikTT

Stackars britter! Först orsakade brexit brist på pasta och bensin och nu är det plötsligt skriande ont om vinylskivor i Storbritannien.

Annons

Annons

Chris Howell, grundare av skivbolaget Kniteforce Revolution records, säger till The Guardian, att han förmodligen inte kommer att kunna sälja några tolvtumsskivor det närmaste halvåret.

Jag har omkring 60 olika vinylsläpp som är i olika stadier av produktion. Men jag har fått höra av skivfabriken att det är osannolikt att jag får några mer i år.

Orsakerna är flera. Dels har vinyl blivit populärt igen, internationellt har försäljningen gått upp med 700 procent det senaste decenniet, enligt branschorganisationen Ifpi. Dels finns det väldigt få fabriker som tillverkar de klassiska vinylskivorna – och till råga på allt ställer brexit till med problem även här, på grund av bristen på lastbilschaufförer och ökade skattekostnader.

Jay Cunning, dj på Kool London radio, jämför känslan med hur det var på 90-talet när det kunde ta extremt lång tid innan låtar som spelats på klubbar till slut kom ut på vinyl.

Det var väldigt vanligt att höra Micky Finns och Grooveriders spela en platta på en klubb och veta att du inte skulle kunna få tag på vinylen på åtminstone tolv månader.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.